Design Studio Louise

4 meest gemaakte fouten bij nieuwe websites

Bij een nieuwe website komen een hoop dingen kijken. Het is dan ook nog niet zo makkelijk om een goede website op te zetten. Lees daarom in dit artikel wat de 4 meest gemaakte fouten zijn bij nieuwe websites. En doe er je voordeel mee 😉

Ga je binnenkort een website laten maken?

Of misschien wel zelf bouwen?

Dan komen er een hoop dingen op je af. Met welke webdesigner ga je werken? Op welk platform (CMS) ga je de website bouwen? Hoe gaat de website eruit zien? Wat wil je op de website plaatsen? Et cetera, et cetera…

Als je helemaal nieuw bent in de wereld van websites en online marketing, is het makkelijk om iets over het hoofd te zien, of een foutje te maken.

Gelukkig maken we met z’n allen vaak dezelfde fouten… Daar kun jíj van leren, en zo kun je zelf die fouten voorkomen! Lees hier wat de meest gemaakte fouten zijn bij nieuwe websites.

Mooie praatjes geloven

Dit is de allergrootste fout die je kunt begaan als je een website laat maken: de mooie praatjes van je webdesigner geloven.

“Je website haalt binnen een maand 4x zo veel klanten binnen.”

“Wij zorgen dat je website bovenaan komt in Google.”

“Krijg elke week 20+ nieuwe aanvragen binnen.”

Dit soort beloftes klinken natuurlijk fantastisch! Welke ondernemer wil nou niet 4 keer zo veel klanten binnenhalen? Het lijkt wel te mooi om waar te zijn, toch? Nou, dan is dat vaak ook zo.

“Prik door de mooie praatjes heen… Bel zelf eens wat oude klanten op.”

Prik altijd door die mooie praatjes heen. Kijk goed wat de webdesigner te bieden heeft. Welke methodieken passen ze toe? En wat zeggen hun vorige klanten?

Wees dus kritisch op de beloftes die gedaan worden, en kijk wat hierachter schuil gaat.

Gouden tip? Als de webdesigner een aantal van zijn recente klanten deelt, bel er dan gewoon eens een op. Ga naar de website van die klant (zo zie je ook gelijk waar deze webdesigner toe in staat is), en bel hem op. Met een beetje geluk wil deze klant zijn ervaring met de webdesigner wel delen.

Alleen voor de computer ontwerpen

Oké, alleen voor de PC ontwerpen is misschien achterhaald. Iedereen weet wel dat een website er goed uit moet zien voor alle soorten apparaten. Dus niet alleen voor computers, maar ook voor telefoons, tablets, en noem maar op.

Vrijwel elke webdesigner houdt hier dan ook rekening mee.

Maar…

Je wilt juist een stap verder gaan dan dat. Zorg ervoor dat je website op een optimale manier met de klant communiceert, op álle kanalen. Omnichannel marketing heet dat.

Vaak ziet een klantreis er als volgt uit:

Klanten beginnen via hun mobiel te googelen naar bedrijven die hen kunnen helpen. Dit doen ze misschien terwijl ze in de trein zitten, of op de wc. Zodra ze thuis zijn en de tijd hebben, pakken ze hun laptop of tablet om verder onderzoek te doen. Misschien zijn ze dan al gelijk bereid om een product of dienst te kopen. Maar waarschijnlijk zullen ze nog wat dagen (of misschien wel weken) de tijd nemen om erover na te denken. In die ‘bedenktijd’ kunnen ze via al hun apparaten je website nog eens een paar keer bezoeken.

Daarom wil je dat de overgang van het ene naar het andere platform optimaal verloopt. En speel er dan ook nog eens slim op in met de juiste content, inschrijvingen op een nieuwsbrief, leuke video’s, et cetera…

Besparen op kosten

Dit is de nummer 1 meest gemaakte fout bij een nieuwe website: besparen op de kosten. Veel beginnende ondernemers willen een professionele website, maar willen daar niet te veel aan uitgeven.

Dat is begrijpelijk.

Als beginnende ondernemer komen er immers al genoeg kosten op je af.

En het is dan ook niet erg om eerst zelf eens wat uit te proberen. Neem bijvoorbeeld Wix, daarmee kun je voor weinig geld en een beetje eigen tijd al een prima website opzetten.

Op die manier heb je dus een prima website… Maar daar ga je niet het verschil mee maken.

Veel ondernemers vergeten namelijk dat een goede website geld hoort op te leveren. Een website moet als marketing kanaal voor je bedrijf werken. En dat gaat verder dan alleen een online visitekaartje (wat veel ‘onprofessionele’ websites vaak zijn).

Zie je website dus als een investering die je over langere tijd steeds meer geld gaat opleveren.

En houd daar rekening mee als je je website laat bouwen. Het is verstandig om eerst een goede basis te hebben: een website die goed werkt en toekomstbestendig is. Je kunt dan later uitbouwen met blog-artikelen, nieuwsbrief inschrijvingen, online advertenties, et cetera…

De website volgooien met tekst

Ook dit behoort tot een van de meest gemaakte fouten bij nieuwe websites. Ondernemers hebben zo veel aan hun potentiële klanten te vertellen, dat ze niet kunnen kiezen wát te vertellen.

Wat ze dan doen? Werkelijk álles vertellen.

De website staat vervolgens vol met eindeloze teksten.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: NIEMAND gaat dat lezen!

Mensen zijn liever lui dan moe. Ze willen met zo min mogelijk moeite overtuigd worden dat jouw bedrijf levert wat zij nodig hebben.

En hoe je dat doet?

  1. Teksten minimaliseren
  2. Afbeeldingen maximaliseren

Als je voor het optimale resultaat wilt gaan, dan wil je foto’s laten maken door een professionele fotograaf en teksten laten schrijven door een professionele copywriter.

Waarom dat het waard is?

Een fotograaf zal creatief met je meedenken hoe je je bedrijf en je unieke verkooppunten zo goed mogelijk op de foto zet. En een copywriter zal je doen verbazen met inspirerende teksten, die ook nog eens zullen bijdragen aan de online vindbaarheid van je bedrijf.

De foto’s en teksten zullen zichzelf uiteindelijk terugverdienen.

Het kan natuurlijk ook op een goedkopere manier. Zo kun je je website beginnen te vullen met teksten die je zelf hebt geschreven. En je kunt eigen foto’s of (gratis) stock foto’s gebruiken om toch wat beeldmateriaal te delen.

En pas zodra je daar klaar voor bent, kun je je website gaan vullen met wat meer professionele content. Vraag ook gewoon eens aan je webdesigner wat hij voor je kan betekenen.

Voorkom deze fouten te allen tijde

Nu je weet wat de meest gemaakte fouten zijn bij een nieuwe website, heb je gelijk een voorsprong. Mooi! Jij gaat namelijk voorkomen dat je deze fouten gaat maken, toch? Wees dus kritisch op mooie praatjes, ontwerp je website voor de gehele klantreis (op alle apparaten), probeer niet op kosten te besparen (maar investeer strategisch) en zorg voor een mooie balans tussen tekst en afbeeldingen.

Uiteindelijk is het allerbelangrijkste om niet koppig te zijn. Informeer eens naar de mogelijkheden bij verschillende webdesigners, en wees kritisch op hun beloftes. En zorg er altijd voor dat je de prestaties van je website kunt meten (bijvoorbeeld met Google Analytics). Zo kun je altijd nagaan hoeveel geld je website daadwerkelijk oplevert. Benieuwd naar de mogelijkheden bij Design Studio Louise? Neem dan eens contact op, ik denk graag met je mee in een gratis adviesgesprek.

Geïnspireerd door deze blog?

Louise van Design Studio Louise

Geïnspireerd door de tips van deze blog? Neem dan contact op met mij. Ik pas alle tips en tricks toe die ik hier heb beschreven, en nog veel meer. Zo zorg ik ervoor dat jouw website een succes gaat worden. Een adviesgesprek is altijd gratis en vrijblijvend aan te vragen!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Uitschrijven kan natuurlijk altijd ;)

Lees vergelijkbare artikelen