Het internet staat vol met ondernemersadvies. Maar pas op: Niet al dat advies is even waardevol. In dit artikel ontkracht ik 5 mythes van succesvol ondernemen.
Succes… daar droomt iedere ondernemer van.
Maar wat betekent dat eigenlijk?
Voordat we bespreken hoe je succesvol wordt, is het handig om eerst even stil te staan bij de betekenis daarvan.
Succes is geen doel op zich, maar een ‘goed resultaat’ (volgens Van Dale). Het gaat dus om het behalen van je doelen.
Dus, wat zijn je doelen?
Nou, doelen zijn erg persoonlijk. Die moet je dan ook zélf opstellen. Wat wil jij bereikt hebben in een jaar… of vijf… of tien? Gaat het om de verkoop van 20.000 schoenen? Of wil je kantoren openen op alle continenten? Of wil je gewoon je brood verdienen met je hobby?
Er bestaat hier geen goed of fout. Het gaat erom dat je een doel hebt waar je achter staat. Werk daar naartoe. Dan zul je vanzelf succesvol worden (op jouw manier).
Hoe je dan succesvol wordt, daar bieden heel veel partijen hulp bij. Omdat niet alle hulp even waardevol is (of feitelijk waar is), ontkracht ik hier een aantal adviezen. Lees in dit artikel 5 bekende mythes over succesvol ondernemen, die niet (altijd) waar zijn.
Mythe 1: Een goed product verkoopt zichzelf
De eerste mythe van succesvol ondernemen is dat een goed product (of dienst) zichzelf wel zal verkopen.
Je hebt een mooi bedrijf opgebouwd: je levert geweldige producten of een fantastische dienst. En dan denk je dat je er bent. De klanten zullen vanzelf wel komen toch?
Niet dus.
Heb jij de mooiste nagelstudio in heel Rotterdam? Of ben je de lekkerste bakker van Amersfoort? Dat is niet genoeg om klanten binnen te halen.
Als niemand weet hoe goed jouw producten of diensten zijn, dan trek je geen nieuwe klanten aan. Je mogelijke klanten zullen dan ook alsnog naar de concurrentie gaan.
Marketing en sales zijn dus essentieel om je geweldige product te verkopen. Zet je producten daarom zó in de markt dat je klanten het daadwerkelijk willen kopen.
“Wees geen struisvogel: steek je kop niet in het zand. Focus juist op marketing en sales.”
Wees dus geen struisvogel, en steek je kop niet in het zand. Neem juist de afslag richting marketing en sales. Als eerste wil je je klant goed kennen. Lees in dit artikel 14 tips hoe je je klant kunt leren kennen. En doe dat niet eenmalig, maar blijf continu in gesprek met je klanten.
Vervolgens kun je je aanbod gaan bijschaven. Misschien kun je je product namelijk nóg wel iets verder verbeteren? En dan ga je je marketing inrichten op je unieke verkooppunten. Lees in dit artikel hoe je die punten definieert. Het is essentieel om je website in te richten op basis van je verkooppunten.
Mythe 2: Marketing kost veel geld
Marketing kán ongelofelijk veel geld kosten, dat is waar. Maar… je kunt al grote stappen maken zonder ook maar één euro uit te geven.
Grote(re) bedrijven geven jaarlijks miljoenen uit aan marketing. Dat is natuurlijk niet haalbaar voor kleine ondernemingen. In plaats daarvan kun je wat van je eigen tijd investeren en de marketing zelf doen.
Bekijk eerst eens hoe je je website kunt verbeteren om meer klanten binnen te halen. En zorg er ook (samen met je web designer) voor dat je website hoog rankt in Google.
Zo’n hoge ranking kun je (onder meer) bereiken met een blog. Bepaal wat interessante onderwerpen en schrijf hier dan regelmatig een artikel over. Lees hier 10 tips om je content boeiend te maken. En deel diezelfde content ook op sociale media. Zo kun je in een paar uur per week al een hoop gratis reclame maken.
“Om meer geld te verdienen, moet je eerst meer uitgeven.”
En uiteindelijk moet je marketing wel zien als een investering in je bedrijf. Om meer geld te kunnen verdienen, zul je namelijk eerst meer uit moeten geven. (Kleine) strategische investeringen in je marketing kunnen dan ook geen kwaad.
Mythe 3: Je moet 24 uur per dag werken
Dit is het beeld wat ze in de films schetsen: Een succesvolle ondernemer werkt zich 24/7 uit de naad. Hij of zij heeft geen tijd voor vrienden en familie, en zet het bedrijf op nummer 1.
Hoewel veel ondernemers zich hier wel in zullen herkennen, is het zeker niet nodig. Dit is dus een mythe als het gaat om succesvol ondernemen.
“Hoe meer je werkt, hoe minder effectief je wordt.”
Als je je werkuren niet limiteert, dan blijf je al gauw langer doorwerken. En dan forceer je jezelf niet om prioriteiten te stellen.
Prioriteiten zijn juist énorm belangrijk. Zonder prioriteiten laat je je namelijk snel leiden door de waan van de dag. En daar word je niet effectief van. Met prioriteiten kun je dus in minder tijd dezelfde hoeveelheid werk verzetten.
Klopt er bijvoorbeeld een klant aan, dan zijn veel ondernemers geneigd om hun onderhanden werkzaamheden te laten vallen, en gelijk te hulp te schieten. Dat is niet handig. Klanten vinden het vaak namelijk niet erg om heel even te wachten. En dat zou je genoeg tijd moeten geven om eerst je urgente taken af te ronden, om vervolgens de klant te helpen.
Blijft er toch te veel werk liggen als je je werkuren vermindert, denk er dan over na om werk uit te besteden. Als twee man 8 uur op een dag werken, is dat veel effectiever dan dat één man 16 uur werkt. Dat klinkt wel logisch, toch?
Onthoud dus om vooraf je werkuren te limiteren en prioriteiten te stellen. En overweeg vooral ook om werk uit te besteden.
Mythe 4: Je moet exact weten wat je doet
Nog een mythe van succesvol ondernemen is dat je exact moet weten waar je mee bezig bent. Beginnende ondernemers zijn vaak bang om zich als expert te positioneren, omdat ze zélf vinden dat ze te weinig weten.
En wat gaan ze dan doen? Minder geld vragen voor hun werk totdat ze zijn bijgeleerd. Bijleren is natuurlijk hartstikke goed, maar door minder geld te vragen, doe je jezelf tekort. Dan krijg je namelijk niet de opdrachten waarmee je je bedrijf tot een hoger niveau kunt tillen.
“Het gaat om zelfvertrouwen. Je hoeft niet alles tot op 100% nauwkeurigheid te weten.”
Als je op een bepaald niveau actief bent, moet je vertrouwen hebben in wat je doet. Straal dat vertrouwen uit, en je klanten zullen in je geloven. Het is niet nodig om alles tot op 100% nauwkeurigheid te weten.
Zorg er dus voor dat je continu jezelf verbetert en je bedrijf naar een hoger niveau tilt. Maar heb het zelfvertrouwen (en straal dat uit) om de opdrachten binnen te krijgen en de prijzen te vragen die je verdient.
Mythe 5: Je mag geen fouten maken
Deze mythe sluit aan op de vorige. Klanten verwachten namelijk niet dat je service volledig foutloos is. Tuurlijk, niemand zit te wachten op fouten. Maar een klein schoonheidsfoutje betekent echt niet het einde.
“Als je geen fouten maakt, dan stap je eigenlijk té weinig buiten je comfortzone.”
Fouten maakt iedereen.
Zorg er altijd voor dat je je fouten goed oplost. Als je daar ook eerlijk over bent, dan zal je klant dit erg kun waarderen.
Wees dan ook niet bang om fouten te maken. Zie het zo: als je geen fouten maakt, dan stap je té weinig buiten je comfortzone. En met te weinig uitdaging kun je je bedrijf niet naar een hoger niveau tillen.
Onthoud dus om fouten te maken. Los ze op. Wees er eerlijk over. En leer ervan. Volgende keer zal je service nóg beter zijn.
Succesvol ondernemen is zo makkelijk nog niet
Het internet staat vol met mythes over succesvol ondernemen. Pas dus op met het opvolgen van adviezen. Ook die van mij natuurlijk 😉 Als je een bedrijf opstart, is het allerbelangrijkste om je passie te volgen, goed te weten waarom je doet wat je doet, en in contact te blijven met de klant.
Een goede website geeft een enorme boost aan je bedrijf. Wat een goede website onderscheidt van een slechte, is dat die continu klanten blijft opleveren. Daarnaast automatiseert een goede website je sales proces. Zo hoef je niet alles zelf te doen, maar kunnen klanten je ook vinden via je website. Een goede website verdient zichzelf dus terug! Heb je al een website en wil je eens samen bekijken hoe we die kunnen verbeteren? Neem dan vooral contact op. Of heb je nog geen website, en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Ook dan denk ik graag met je mee. Een adviesgesprek is altijd gratis en vrijblijvend.