Design Studio Louise

Interactie stimuleren op je website doe je zo

Interactie met de klant, dat is voor (bijna) elke ondernemer het leukste onderdeel van zijn werk. Zó kun je de klant namelijk helpen een probleem op te lossen. En dat is uiteindelijk waar je het allemaal voor doet. (Ik in ieder geval wel.) Interactie hoeft niet alleen fysiek of telefonisch plaats te vinden, dat kan ook online. Sterker nog, door zo veel mogelijk klantinteractie aan je website of sociale mediakanalen uit te besteden, houd je tijd over. Daarom deel ik in dit artikel 9 manieren om website interactie te stimuleren.

En dat niet alleen; goede online interactie zorgt namelijk voor meer conversie en een betere klantervaring. Daarmee bouw je vertrouwen en loyaliteit voor je bedrijf op. Het mooie is dat meer interactie op je website indirect ook nog eens leidt tot een hogere ranking in Google.

Het meten van de interacties op je website is extreem waardevol om je website (en ook zelfs je producten of diensten) te verbeteren. Door die interacties te analyseren, kom je er namelijk achter welke aspecten wél werken, en welke niet.

Ga in je analyse na of er verschillen zijn tussen klantsegmenten, funnelfases en platforms. Dit klinkt wellicht allemaal wat technisch, maar het kan geen kwaad om je hier beter in te verdiepen.

Maar uiteindelijk gaat het niet om de analyses, maar juist om hoe je de interactie daadwerkelijk stimuleert. Dat is exact wat ik in dit artikel bespreek: negen methodes om de interactie van websitebezoekers te stimuleren.

Product reviews

De eerste stap in het stimuleren van interactie is om je websitebezoeker in staat te stellen te reageren op je producten. Als je een webshop hebt met tientallen artikelen, dan ligt dat misschien al voor de hand. Maar ook als je diensten verleent, is het fantastisch als klanten direct hun mening kunnen geven.

Maak een veld aan waarin klanten per dienst een 5-sterren rating kunnen geven, en tekst kunnen invullen. Door dit toe te staan zonder jouw tussenkomst, wordt het extreem laagdrempelig om een review achter te laten.

Dit stimuleert niet alleen loyaliteit onder je bestaande klanten, maar nieuwe klanten kunnen ook nog eens meelezen. Goede, uitgebreide reviews geven vertrouwen, en motiveren klanten dus om zaken met je te doen.

Reacties op artikelen

Bevat je website veel blog- of nieuws-artikelen, overweeg dan eens om reacties toe te staan op die artikelen. Ieder mens is namelijk geneigd om z’n mening te geven, en zo motiveer je je lezers om dit op een laagdrempelige manier te doen. Het mooie aan deze manier van website interactie stimuleren is dat het erg makkelijk te implementeren is.

Dit verbetert ten eerste de band tussen de klant en het bedrijf, maar zo krijg je ook gratis feedback op je artikel. En ook hier geldt weer dat bezoekers de reacties van anderen kunnen lezen, wat ervoor zorgt dat zij langer geboeid blijven.

Interactieve FAQ’s

Een FAQ is altijd een goede stap vooruit. Het geeft je toekomstige klant de tijd om zelf de informatie op te zoeken die hij nodig heeft. Ook ontneemt het je bedrijf behoorlijk wat werk, aangezien de klantenservice niet meer elke vraag hoeft te beantwoorden.

Een interactieve FAQ is nóg weer een stapje vooruit. Met een interactieve FAQ stel je je websitebezoeker namelijk in staat om zelf een vraag of zoekwoord in te typen, waarna de website automatisch gaat zoeken naar het meest geschikte antwoord.

De bezoeker hoeft zo dus niet zélf te zoeken. Dat scheelt hem dan weer tijd en moeite.

Stel nou dat de bezoeker een nieuwe vraag intypt (waar het antwoord dus nog niet voor bestaat), dan kun je hem in staat stellen om die vraag gemakkelijk naar je op te sturen. Zo bied je gepersonaliseerde service en kun je je FAQ weer uitbreiden.

Interactieve kennisbank

Als het product of de dienst die je verkoopt wat complexer is dan gemiddeld, denk dan eens aan een interactieve kennisbank. Bij complexere producten zul je namelijk termen gebruiken die niet iedereen kent. En dat roept natuurlijk vragen op.

Zo staat mijn website vol met termen als ‘SEO’, ‘conversie’, ‘USP’, ‘funnels’, etc. Niemand buiten dit vakgebied weet dan waar ik het over heb.

Maak in zo’n geval een doorzoekbare kennisbank van alle relevante onderwerpen. En zorg dan ook dat pagina’s en onderwerpen naar elkaar toe linken. Zo krijg je een mini ‘Wikipedia’, waar bezoekers wel een tijdje willen blijven hangen om steeds meer te weten te komen.

Slimme pop-ups

Pop-ups… vaak worden ze op een compleet irritante manier ingezet en schieten ze hun doel volledig voorbij. Je herkent het vast wel: die vervelende pop-ups die ineens je hele scherm overnemen en waar je het kruisje niet van kan vinden om hem af te sluiten.

Maar het kán ook op een andere manier. Als je goed timet, de juiste informatie geeft, en de pop-up niet te opzichtig maakt, dan heb je zo maar eens goud in handen.

Bedenk goed welke informatie de bezoeker zou willen hebben op het moment dat hij een bepaalde pagina bezoekt; en bedenk dan ook wanneer hij die informatie zou willen hebben.

Een voorbeeld is een pop-up voor het inschrijven op de nieuwsbrief. Deze kun je laten zien zodra iemand een artikel heeft uitgelezen. En laat die pop-up dan rechtsonder in beeld verschijnen, zo kan de bezoeker de pop-up makkelijk negeren als hij dat wil.

Snelle polls

Dan nog een makkelijk te implementeren tip om interactie te stimuleren op je website: polls. Een poll invullen is niet zo veel werk en dus erg aantrekkelijk om even snel te doen als je ergens voorbij scrolt. Dat kan op sociale media, maar ook op je website. Verwerk bijvoorbeeld in je blog een poll over het onderwerp van die blog. Zo’n poll kun je aan het begin van de blog plaatsen, maar ook halverwege of op het eind.

Polls werken twee kanten op: Aan de ene kant krijg jij heel makkelijk inzicht in de mening van je website bezoekers, en aan de andere kant worden zij gestimuleerd om een kleine interactie uit te voeren. Hoe klein zo’n interactie ook is, dit draagt zeker bij aan de band tussen de websitebezoeker en het bedrijf.

Zodra je een poll dus combineert met een blog-artikel, dan wordt zo’n artikel ook nog eens aantrekkelijker om te lezen. Meer weten over hoe je de aandacht van de lezer vasthoudt? Lees dan in dit artikel hoe je boeiende content schrijft.

Live chat

Klanten zullen altijd vragen hebben zodra ze je website bezoeken. Je kunt je klant nou eenmaal niet perfect begeleiden in zijn klantreis. Daarom is het goed om websitebezoekers te stimuleren contact op te nemen met je bedrijf.

Bellen, mailen, WhatsAppen en een contactformulier invullen zijn allemaal valide opties om contact mogelijk te maken. Met een live chat ga je nog nét weer even een stapje verder.

Als je namelijk via een live chat op de website een kort bericht kan achterlaten, waar dan ook weer snel op wordt gereageerd, dan is de drempel om contact op te nemen extreem laag.

Sociale deelknoppen

Heb je nou interessante content op je website, zoals een kennisbank of een uitgebreide blog, dan zouden bezoekers dit misschien wel eens willen delen met hun vrienden of familie. Het is natuurlijk laaghangend fruit om dat te stimuleren: het is zonde om het enthousiasme van mensen te verliezen omdat het delen van je content te moeilijk is.

Stel je websitebezoekers daarom in staat om een link naar het artikel toe te voegen aan bijvoorbeeld een WhatsApp-bericht. Zo heb je gratis directe reclame, en blijft de lezer op deze manier ook langere tijd met jouw verhaal bezig. Ook dat helpt natuurlijk weer mee aan de herkenbaarheid van je merk en de loyaliteit van de klant.

Inschrijvingen

Laat je websitebezoeker vooral ook ergens op inschrijven. Een wekelijkse of dagelijkse e-mailnieuwsbrief of een SMS-update bij nieuwe evenementen of aanbiedingen zijn erg populair. Als je duidelijk maakt dat je via zo’n inschrijving extreem veel waarde kan bieden, dan zijn mensen daar zeker geïnteresseerd in.

Uiteraard wil je het de bezoeker wel makkelijk maken om ook weer uit te schrijven. En overtuig je bezoeker er dan wel van dat dat inderdaad heel makkelijk is. Wees ook duidelijk dat je niet ongevraagde reclame gaat sturen (en doe dit dan natuurlijk ook niet).

Interactie: tal van opties, testen is het antwoord

Website interactie stimuleren is eenvoudig en snel te doen, maar om daadwerkelijk te optimaliseren, zul je moeten testen. Wat voor de ene website werkt, hoeft voor de andere website echt nog effectief te zijn. Probeer de tips uit dit artikel dus eens uit en test verschillende versies.

Dit kun je doen door middel van A/B testen. Hierbij laat je een deel van je websitebezoekers een bepaalde pagina zien, en laat je een ander deel van de bezoekers een íets andere pagina zien. Vervolgens ga je kijken hoe de gebruikers erop reageren, en welke versie van de pagina het beste toewerkt naar jouw doel.

Zo kun je bijvoorbeeld een pop-up voor een e-mail nieuwsbrief op verschillende pagina’s uitproberen, met verschillende teksten, opmaak en zelfs een andere timing. Ga maar eens kijken wat het beste werkt.

Door de tips uit dit artikel toe te passen, kun je al gelijk een slag slaan om je website te verbeteren, en dus meer interactie te stimuleren. Maar zoals gezegd, pas bij het testen van verschillende versies, ga je echt het verschil merken. Wil je hier eens over sparren? Of overweeg je het volledig uit te besteden? Neem dan vooral contact op. Ik denk graag mee in de mogelijkheden voor jouw website. Een adviesgesprek is bij mij altijd gratis.

Geïnspireerd door deze blog?

Louise van Design Studio Louise

Geïnspireerd door de tips van deze blog? Neem dan contact op met mij. Ik pas alle tips en tricks toe die ik hier heb beschreven, en nog veel meer. Zo zorg ik ervoor dat jouw website een succes gaat worden. Een adviesgesprek is altijd gratis en vrijblijvend aan te vragen!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Uitschrijven kan natuurlijk altijd ;)

Lees vergelijkbare artikelen