Design Studio Louise

Boeiende content schrijven. 10 tips.

Boeiend? Nee, saai. Dat is wat bezoekers van je website vinden… Tenzij je écht je best doet om teksten te schrijven die interesse opwekken. Staat je website nu vol met feiten en standaard marketingpraat? Dan kun je erop rekenen dat de bezoeker zijn aandacht binnen no time kwijt is. Om dat te voorkomen, deel ik in dit artikel 10 boeiende content tips.

Dat wil je natuurlijk voorkomen. Je wilt je potentiële klanten juist meenemen in je verhaal, zodat ze uiteindelijk in actie komen. Zo wil je misschien dat ze zich gaan inschrijven voor je nieuwsbrief, contact opnemen, of misschien zelfs gelijk een product bestellen.

Een persoonlijk verhaal vormt áltijd de basis van boeiende content… Of je het nou over timmerklussen hebt, voetbal of juridisch advies. En dan zijn er nog acht andere aspecten waar je op wilt letten om je verhaal boeiend te maken, zoals bijvoorbeeld je publiek en de ‘likeability’ van jou en je verhaal.

Vertel een verhaal

Verhalen: dáár worden mensen enthousiast van. Het is niet voor niets dat we films kijken, boeken lezen en televisieseries volgen. Kale feiten zijn gewoon niet genoeg om mensen mee te overtuigen. Je zult een goed verhaal willen hebben dat mensen mee neemt op reis door hun eigen gedachten. Dit is dan ook de basis van interessante content: als je geen verhaal vertelt, zijn de rest van de boeiende content tips nutteloos.

Neem mensen mee op reis door hun eigen gedachten.

In een goed verhaal staat één boodschap centraal. Het maakt niet uit wat die boodschap is, maar uiteindelijk moet je verhaal telkens weer terugleiden naar deze boodschap. Zorg ervoor dat zo’n boodschap to-the-point is; anders blijft het niet hangen. Verpak die boodschap vervolgens in een mooie structuur: bouw het verhaal op met een nieuwsgierig makende inleiding, een middenstuk met kleine uitstapjes en verschillende verhaallijnen, eindigend in een allesomvattend slotstuk.

Wees persoonlijk

Iedereen houdt van een persoonlijk verhaal. Denk maar aan de reality-tv series en de biografieën waar mensen niet genoeg van kunnen krijgen. Zeker als je concurreert met saaie, stoffige bedrijven, is dít echt waar je het verschil kunt maken.

Vertel eens wat jij nou leuk vindt aan een onderwerp. Laat de lezer dan ook echt kennis maken met jou als persoon: Wie ben je nou eigenlijk? Wat drijft je? Waar wordt je blij van? Dit helpt niet alleen bij het interesseren van de lezer, maar ook bij het opbouwen van vertrouwen. Lees in dit artikel hoe je een betrouwbaar merk opbouwt.

En schrijf je verhalen dan ook in ‘normale mensentaal’. Wees niet te serieus, maar schrijf je verhaal alsof je een gesprek voert. Maak de zinnen niet te lang en gebruik nooit te moeilijke woorden. De kunst is dus om een gespreksmatige toon te voeren bij een verhaal dat dan weer wél de diepte in mag gaan.

Ken je publiek

Voor wie schrijf je precies? Het maakt nogal een verschil of je voor een ondernemer schrijft, voor een tienjarig meisje of voor een sporter… Bedenk dus wie je publiek is: Wat gaat er in hun hoofd om? Wat drijft ze? Waar worden ze enthousiast van? En wat is hun kennisniveau? Verplaats jezelf dus in de schoenen van je lezers, en schrijf een verhaal dat zíj boeiend zullen vinden.

Weet je wat nou het mooie is aan het digitale tijdperk? Het is makkelijker dan ooit om in contact te komen met je publiek. Met name op platforms als Instagram of Twitter, kan je publiek direct reageren op je berichten, waar jíj ook weer op kunt reageren. Luister dan goed naar wat ze zeggen, en vraag vooral door. Stellen ze bijvoorbeeld veel vragen over één onderwerp? Schrijf je volgende artikel of bericht daar dan eens over.

Speel in op emoties

Dit is misschien een van de meeste relevante boeiende content tips: Klanten haal je binnen met emoties, niet met feiten. 95% van al ons koopgedrag wordt bepaald door ons onderbewuste. Wil je je (potentiële) klant overtuigen om te kopen, dan zijn harde feiten dus niet genoeg. Leg daarom de nadruk op de emotionele gevolgen van een aankoop.

Maar, dit neemt niet weg dat feiten óók een belangrijke rol spelen. Klanten gebruiken feiten namelijk om hun (emotionele) keuze te rechtvaardigen. In het ene geval spelen feiten een grotere rol dan in het andere geval. Gebruik daarom als vuistregel: hoe complexer je verhaal, hoe groter de rol van emotie.

Om klanten binnen te halen, wil je de nadruk leggen op emoties. Vervolgens ga je deze emoties ondersteunen met bewijs. Streef ernaar om bovenaan op je website (en in de koppen) te focussen op emotie, en bespreek daaronder pas de feiten.

Maak waardevolle content

Misschien ligt het voor de hand, maar dat maakt het niet minder belangrijk: maak waardevolle content. En probeer hier zo ver in te gaan als je maar kunt! Écht goede content doet namelijk wel een beetje pijn: je zult een klein tipje van de sluier moeten oplichten.

Licht een tipje van de sluier op.

Je wilt misschien niet al je kennis delen, maar dat is juist waar je het verschil mee maakt ten opzichte van je concurrentie. Vertel iets dat alleen jij weet, of iets waar niemand in je branche over praat, dan zullen mensen vanzelf je verhaal gaan lezen.

Schrijf geweldige titels

Een goede titel is het halve werk. Misschien nog wel meer, eigenlijk. De titel is natuurlijk het eerste wat de lezer te zien krijgt en ook het enige waarop hij baseert of hij door wilt klikken of scrollen naar je verhaal. Denk hier dus goed over na, en wees vooral creatief!

Het belangrijkste is dat je in één zin laat zien welke waarde de lezer uit je verhaal kan krijgen. Teksten als ‘[X] tips om te […]’, ‘alles wat je moet weten over […]’, of ‘dit is waarom […]’ werken vaak heel goed. In je titel moet je je lezer dus nieuwsgierig maken naar wat je verhaal te bieden heeft. Kijk maar eens naar de titel van dit artikel waarin het direct duidelijk is dat ik 10 boeiende content tips deel.

Heb een doel voor ogen

Een goed verhaal heeft een doel. Zoals hierboven ook al beschreven: je wilt een boodschap delen met je lezers. Iets wat ze met zich mee kunnen nemen zodra ze je verhaal helemaal hebben gelezen.

Maar laat je lezer ook in actie komen. Uiteindelijk wil je natuurlijk dat je lezer een klant van je wordt, dus laat hem of haar vooral overgaan op een actie die daar in het verlengde van ligt. Bijvoorbeeld: Ben je een timmerman, motiveer je lezer dan in ieder geval om een eerste klus in huis op te pakken en uit te plannen.

Wees likeable

Likeable zijn, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het is wel belangrijk. Als je een leuke band opbouwt met de bezoeker van je website, dan zal hij je verhaal verder willen lezen, andere verhalen willen lezen en uiteindelijk met je in contact willen komen. Iedereen doet dat op zijn eigen tempo, maar likeable zijn stimuleert dat heel erg.

Je kunt aan je likeability werken door op een aantal aspecten te letten. Wees vooral eerlijk en recht door zee. Deel je mening en laat zien waar je voor staat. Maar wees ook dankbaar naar je bezoekers toe: dankbaarheid kan iedereen waarderen. En gebruik ook humor. Mensen willen vermaakt worden, of ze nou voor een serieus onderwerp komen of niet; humor helpt altijd.

Wees creatief

Je kunt het zo gek nog niet verzinnen of er bestaat al een blog-artikel, een Youtube-video of een Instagram-post van. Geef daarom je eigen twist eraan. Lees en bekijk die andere artikelen eens, wat heb jij hier nou aan toe te voegen? Maak vooral gebruik van anekdotes, want niemand heeft exact meegemaakt wat jij hebt ervaren. Haal dus inspiratie uit je eigen leven.

Put uit je eigen interesses

Dan de tiende van de boeiende content tips: Het maken van boeiende content vergt een hoop tijd. Zorg er daarom voor dat je het leuk vindt waar je over schrijft. Anders wordt het iets waar je tegen op ziet, en dan wordt het ook heel lastig om het vol te houden.

Begin daarom bij jezelf. Wat maakt het dat jij je vak leuk vindt? Ben je als timmerman bijvoorbeeld juist gefocust op het eindresultaat of juist op het ambacht zelf? Ga dan vooral artikelen schrijven over die delen van je werk die je zo leuk vindt.

Boeiende content: een kwestie van oefenen

Om boeiende content te creëren, is het uiteindelijk het belangrijkste om die content gewoon te maken. Door content te blijven maken, word je er vanzelf beter in en kom je steeds makkelijker tot creatieve ideeën om je verhaal boeiend te maken.

Als je alle tips uit dit artikel toepast, dan ga je binnen een mum van tijd verbetering zien in de prestaties van je website content. Mensen gaan het met plezier lezen, delen het op sociale media; en wie weet hoe veel mensen het dan zullen lezen? Wil je nou nog een stapje verder gaan? Of heb je eigenlijk geen tijd om regelmatig boeiende content te verzinnen? Neem dan vooral eens contact op, ik help je graag bij het schrijven van die content! Ik schrijf op maat gemaakte content en geef gratis advies.

Geïnspireerd door deze blog?

Louise van Design Studio Louise

Geïnspireerd door de tips van deze blog? Neem dan contact op met mij. Ik pas alle tips en tricks toe die ik hier heb beschreven, en nog veel meer. Zo zorg ik ervoor dat jouw website een succes gaat worden. Een adviesgesprek is altijd gratis en vrijblijvend aan te vragen!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Uitschrijven kan natuurlijk altijd ;)

Lees vergelijkbare artikelen