Design Studio Louise

Goede eerste indruk voor je website. 5 tips.

0,05 seconde… Dat is hoe lang een eerste indruk duurt voor een website. Binnen die tijd hebben bezoekers dus al hun oordeel klaar. Dat klinkt absurd snel, maar het is echt zo: verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben het aangetoond (zie: Thielsch, 2016). Een goede eerste indruk is dus van enorm belang!

En zo’n eerste indruk is enorm belangrijk. Bij een slechte indruk zullen bezoekers geneigd zijn om gelijk weg te klikken. En zelfs als ze niet gelijk wegklikken, dan zal die slechte eerste indruk als een donkere sluier over de website heen blijven hangen.

Maar het werkt ook andersom: een goede eerste indruk moedigt de bezoeker aan om door te lezen, scrollen of klikken. En mochten er verderop in je website kleine imperfecties zitten, dan worden die ook gecompenseerd door een goede eerste indruk.

Het is dus van groot belang om je websitebezoeker zo snel mogelijk te overtuigen. Anders raak je ze namelijk kwijt. En dan laat je dus geld liggen.

En wees je hier vooral ook van bewust als je betaalde advertenties gebruikt om websitebezoekers aan te trekken. Faalt je website namelijk bij de eerste indruk, dan loopt je portemonnee binnen de kortste keren leeg.

Een goede eerste indruk: de theorie

Een eerste indruk duurt dus 0,05 seconde. Dat is ongelofelijk kort… Maar het is dan ook niet de hele waarheid. Zo’n eerste indruk kun je namelijk verdelen in meerdere fases. Grofweg maak ik zelf de verdeling in 0,05-5-50 seconden.

In die seconden spelen design en content een rol. Design speelt met name in de eerste fase (0,05 seconde) de grootste rol, content speelt juist in de derde fase (50 seconden) een grote rol. In de tweede fase spelen beide aspecten een belangrijke rol.

Om een goede eerste indruk te maken, moeten het design en de content van de website leiden tot vertrouwen, bevestiging en inspiratie.

  1. Vertrouwen. De website moet betrouwbaarheid uitstralen. Je wilt de bezoeker ervan overtuigen dat je bedrijf een betrouwbare zakenpartner is.
  2. Bevestiging. Niet alleen moet je bedrijf betrouwbaar ogen, maar het moet ook de juíste zakenpartner blijken. Biedt jouw bedrijf dus waar de bezoeker naar op zoek is?
  3. Inspiratie. Zodra de bezoekers overtuigd is van jouw bedrijf als een betrouwbare, én de juiste zakenpartner, wil je de bezoeker motiveren om zaken te doen. Daarom wil je de bezoeker inspireren in wat hij kan bereiken met jouw producten of diensten.

0,05-5-50 seconden

Voor elk bedrijf en elke doelgroep zijn deze drie aspecten anders in te vullen. Het is daarom van belang dat je je doelgroep goed kent en begrijpt waar ze naar op zoek zijn.

Wat dan nog belangrijk is om te weten, is dat in de eerste 0,05 seconde alleen het eerste gedeelte van de website (‘boven de vouw’) een rol speelt. Echter zijn websitebezoekers, zeker op de telefoon, erg gewend om te scrollen. In de eerste 5 seconden is de kans dan ook al aardig groot dat de bezoeker naar beneden is gescrold. Je gehele landingspagina speelt dus een rol bij de eerste indruk. Daarom wil je je bezoeker over de gehele pagina blijven voeden met USP’s, testimonials, video’s, foto’s en andere interessante content.

Laten we dan nu ingaan op de tips hoe je je eerste indruk verbetert.

Verhoog de laadsnelheid

Het klinkt misschien niet zo spannend, maar het is wel essentieel: laadsnelheid. Zoals gezegd, bepaalt een bezoeker binnen een seconde wat hij van je website vindt. Als je website niet snel laadt, dan wekt dat irritatie op.

Er zijn verschillende strategieën om de snelheid van je website te verbeteren. Zorg er in ieder geval voor dat je alleen de strikt noodzakelijke animaties, afbeeldingen en video’s aan je landingspagina toevoegt. En zorg ervoor dat deze onderdelen makkelijk te laden zijn. Overleg dit vooral eens met je websitebouwer.

Leg je waarde kort en bondig uit

Welke waarde biedt je bedrijf? Of in andere woorden, waarom zou iemand klant bij je willen worden?

Het maakt niet uit of je producten of diensten aanbiedt, of je voor bedrijven of consumenten werkt, of in welke sector je nou werkzaam bent: je wilt je waarde altijd zo snel mogelijk duidelijk kunnen maken. En dat is niet alleen handig voor je website, maar ook in je verkoopgesprekken en in je advertenties.

Waarde druk je uit in je unieke verkooppunt. Dit is een combinatie van wat je bedrijf goed kan, wat de markt graag wil, en wat je concurrentie níet levert. In dit artikel over USP’s lees je hoe je bepaalt welk USP bij jouw bedrijf past. Het is een vak apart om vervolgens de USP te formuleren, maar het komt grofweg neer op 4 stappen:

  1. Definieer het probleem van je klant.
  2. Definieer jouw oplossing.
  3. Bepaal welke aspecten van je oplossing de meeste waarde bieden voor je klant.
  4. Onderscheid je oplossing van andere d.m.v. die (unieke) aspecten.

Wil je weten hoe je je bedrijf onderscheidt van de concurrentie? Lees dan in dit artikel hoe je je bedrijf onderscheidend maakt.

Je unieke verkooppunt wil je vervolgens omschrijven in een headline en sub headline op je website. Daarbij is een stukje creativiteit nodig. Hier volgen vijf aspecten die je kunt gebruiken als inspiratie:

  1. Wees duidelijk over de functionaliteiten van je product/dienst.
  2. Speel in op de emotie van je klant.
  3. Focus op het doel dat je product/dienst bereikt.
  4. Reageer op mogelijke vooroordelen van je klant.
  5. Geef bewijs.

Voorbeelden

Hoe andere bedrijven dit doen? Lees hieronder hoe WordPress, Shopify en Hubspot dit aanpakken.

WordPress

WordPress website

Headline: WordPress: Grow your business

Sub headline: Create a place for your business, your interests, or anything else—with the open source platform that powers the web.

Call to action: Get WordPress

De headline focust op het doel dat klanten voor ogen hebben wanneer ze WordPress willen gebruiken; hun bedrijf laten groeien. Dit bevestigt dat de bezoeker op de goede website is beland, maar geeft ook inspiratie om aan de slag te gaan. Met de tekst ‘the open source platform that powers the web’ wordt benadrukt dat WordPress al ongelofelijk veel gebruikers heeft (bewijs), en dus betrouwbaar is.

Shopify

Shopify website

Headline: Zet een online bedrijf op – in welke branche je ook actief bent

Sub headline: Al miljoenen bedrijven gebruiken Shopify voor hun webshop

Call to action: Gratis proefperiode starten

Hier zie je dat de headline duidelijk uitlegt wat Shopify aanbiedt: het opzetten van een online bedrijf, in elke branche. Dit geeft bevestiging dat de bezoeker op de goede website is beland. Door aan te geven dat Shopify al miljoenen gebruikers heeft, wordt in de sub headline bewijs gegeven (en daarmee vertrouwen).

Hubspot

Hubspot website

Headline: Powerful, not overpowering

Sub headline: Finally, a CRM platform that’s both powerful and easy to use. Create delightful customer experiences. Have a delightful time doing it.

Call to action: Start free or get a demo

In de headline wordt ingegaan op een eigenschap van Hubspot. Wat hiermee wordt bedoeld is niet in één keer duidelijk, maar het speelt wel in op de emotie van de klant die zich machtig wil voelen over dat wat hij doet. In de sub headline wordt vervolgens duidelijk uitgelegd wat Hubspot is. Door in te gaan op een ‘delightful’ ervaring voor zowel de gebruiker als zijn klanten, wordt de emotie verder benadrukt.

Laat afbeeldingen zien

Het is een cliché, maar het klopt wel: een foto zegt meer dan duizend woorden. In een afbeelding kun je heel makkelijk laten zien wat je product of dienst inhoudt, maar ook tot welke (positieve) gevolgen het leidt.

Je hebt grofweg drie opties: stockfoto’s, eigen foto’s en tekeningen.

  1. Eigen foto’s: Dit is vrijwel altijd de beste optie. Eigen foto’s wekken het meeste vertrouwen op. Echter is er natuurlijk wel een investering nodig om goede foto’s te (laten) maken. Hier kun je dan wel weer in budgetteren.
  2. Stockfoto’s: Dit is een goedkope manier om toch foto’s van hoge kwaliteit aan je website toe te voegen. Je moet er wel voorzichtig mee zijn. Bezoekers prikken namelijk zo door stockfoto’s heen, en vragen zich gelijk af of je bedrijf iets te verbergen heeft.
  3. Tekeningen: Als het binnen de uitstraling van je bedrijf past, kunnen tekeningen, animaties of icoontjes een goede middenweg zijn. Ze helpen je (voor relatief weinig kosten) bij het verduidelijken van je teksten, maar geven niet het onbetrouwbare beeld af zoals stockfoto’s dat doen.

Maar wat laat je dan zien op zo’n afbeelding? Zoals gezegd, wil je uiteindelijk vertrouwen, bevestiging of inspiratie opwekken. Laat je afbeelding daarom aansluiten op je unieke verkooppunten.

Als je kiest voor eigen foto’s, bedenk dan goed wie je op de foto zet, met welke uitstraling deze persoon op de foto staat, welke attributen erbij staan en wat de setting is. Laat dit allemaal aansluiten op je uiteindelijke doel.

Voorbeelden

Hoe andere bedrijven dit doen? Lees hieronder hoe Hubspot, DHL en Rabobank dit aanpakken.

Hubspot

Hubspot website

Op de landingspagina van Hubspot wordt een afbeelding getoond van het product: het CRM platform. Websitebezoekers die niet bekend zijn met Hubspot, krijgen hiermee bevestiging of ze op de juiste pagina zijn beland.

DHL

DHL website

DHL heeft ervoor gekozen om een eigen foto in te zetten. Je ziet een bezorger en een busje; en dat is precies waar DHL bekend om staat (bevestiging). Kijk je verder, dan zie je dat het busje een groene bedrukking heeft die aangeeft dat het een elektrische auto is. Omdat dit niet opvallend uit de foto springt, geeft het op subtiele manier aan dat DHL aan duurzaamheid werkt. Daarnaast heeft de man een vrolijke uitstraling, wat ook weer bijdraagt aan een positief beeld van DHL (inspiratie). En als we dan nog letten op de setting, zien we dat de foto gemaakt is in een Nederlandse straat: dat brengt herkenbaarheid met zich mee.

Rabobank

Rabobank website

De Rabobank heeft ervoor gekozen om op hun pagina voor particulieren te focussen op startende ondernemers die nog geen zakelijke rekening hebben. Hoewel de foto op de achtergrond niks te maken heeft met bankieren, versterkt het wel de boodschap. Er staat een lachende vrouw in een kleine keuken van iets wat een koffiezaakje lijkt. Het feit dat ze daar in haar eentje staat, zou zzp’ers of andere kleine ondernemers moeten aanspreken (bevestiging). Verder geeft haar vrolijke uitstraling natuurlijk een positief beeld van de dienst die Rabobank aanbiedt (inspiratie).

Laat een video zien

Wat is nóg effectiever dan een afbeelding? Inderdaad, een video. Hoewel dat een fors grotere investering vergt dan wat stock foto’s, maakt het rendement het zeker waard. Maar weet ook dat de video niet van Hollywood kwaliteit hoeft te zijn. Een goed doordachte ‘home made’ video kan al effectief zijn.

Bij een video wil je vier aspecten vaststellen. Je keuze moet er toe leiden dat de bezoeker je video snel kan zien, maar zich er niet door gestoord voelt.

  1. Bepaal of de video automatisch afspeelt zodra de bezoeker de pagina opent.
  2. Gebruik wel of geen geluid.
  3. Maak de video juist wel of niet beeldvullend.
  4. Bepaal hoe de bezoeker de video kan sluiten.

Wat laat je dan zien in zo’n video? Ook hierbij wil je de content weer aan laten sluiten op je unieke verkooppunt(en). Denk er over na wie of wat je in beeld brengt, in welke setting en met welke attributen, en bepaal welke sfeer je overbrengt. Het maken van een goede video heeft gelijkenissen met het schrijven van boeiende content. Lees in dit artikel hoe je boeiende content schrijft, en haal daar inspiratie uit voor je video.

Je kunt in een video focussen op de eigenschappen van je product, op de sfeer van je bedrijf, óf op het gevolg dat je product teweeg brengt. Zo’n gevolg kun je bijvoorbeeld goed weergeven in een testimonial (klantrecensie).

Voorbeelden

Hoe andere bedrijven dit doen? Lees hieronder hoe Lexus, Elementor en Shopify dit aanpakken.

Lexus

Lexus website

Lexus laat hier een video zien van een van hun laatste modellen. De video zegt niks over de functionaliteiten van de auto, maar gaat juist in op de ervaring (inspiratie). De donkere tonen met de gekleurde lichten zorgen voor mooie beelden, maar geven tegelijkertijd ook een mysterieuze uitstraling aan de auto. Dit nodigt uit om de auto verder te ontdekken.

Elementor

Elementor website

Elementor pakt het heel anders aan dan Lexus. Waar Lexus de functionaliteiten en de daadwerkelijke gebruikservaring overslaat, gaat Elementor hier juist op in. Het laat in de video zien hoe het programma werkt, waarmee het eventuele vooroordelen wegneemt over de complexiteit van het bouwen van een website. In de video zie je namelijk dat het ontwerp met enkele klikken kan worden aangepast.

Shopify

Shopify website

In tegenstelling tot Lexus en Elementor, bevat de landingspagina van Shopify een video waar de gebruiker zelf voor moet kiezen om erop te drukken. Deze video laat ondernemers zien in allerlei verschillende branches. Zonder dat het daadwerkelijke product dus wordt behandeld, biedt het de bezoeker bevestiging, vertrouwen én inspiratie met betrekking tot het merk.

Wees selectief

Om een goede eerste indruk te maken, wil je je bezoeker niet overladen met informatie. Er is een limiet aan de hoeveelheid informatie die iemand in één keer kan verwerken, en vervolgens ook nog eens kan onthouden.

Daarom wil je de bezoeker begeleiden in zijn reis door je website. Voordat je die begeleiding kunt geven, is het noodzakelijk om te bepalen wat de ideale ervaring zou zijn voor je websitebezoeker.

Wil je bijvoorbeeld eerst focussen op de jarenlange ervaring van je werknemers? Of juist op de hoge kwaliteit van je producten? Dit is volledig afhankelijk van je strategie en je doelgroep.

Vervolgens is het de kunst om de websitebezoeker door al deze stappen heen te loodsen. Witruimtes zijn hierin de sleutel tot succes. Prop dan ook niet je pagina vol met oneindige informatie. Maar cluster de informatie strategisch, en laat ruimtes open.

Een goede eerste indruk: een praktijk voorbeeld

Website praktijk voorbeeld: voor
Website praktijk voorbeeld: na

Een goede eerste indruk maken met je website is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom laat ik hieronder een voor- en na-ontwerp zien van een fictieve website.

Hoewel deze website er op het eerste gezicht niet onoverzichtelijk uitziet, is er niks wat gelijk de aandacht pakt. Er wordt geen uniek verkooppunt gegeven, de foto op de achtergrond zegt niet zo veel, en het navigatiemenu neemt heel veel ruimte in beslag. Daarnaast kan het algehele design van de website nog wel een betere uitstraling gebruiken. Zo maak je geen goede eerste indruk en verlies je je bezoeker waarschijnlijk heel snel.

Voor de hernieuwde website heb ik gekozen om de donkere kleuren te vervangen door lichte kleuren. Dit geeft een iets meer uitnodigende uitstraling. Ook heb ik het navigatiemenu veel kleiner gemaakt. Daardoor is er meer ruimte beschikbaar voor de foto. Deze foto van een goed afgewerkte kamer is de blikvanger van de website. Het laat dus niet het werk zien dat door het bedrijf wordt uitgevoerd, maar juist waar het toe leidt: een mooi huis. En dat zorgt weer voor inspiratie bij de bezoeker.

Vervolgens geven we met de tekst ‘Uw huis vakkundig laten schilderen?’ aan dat het hier om een schilderbedrijf gaat dat gespecialiseerd is in huizen en vakkundig te werk gaat. Vervolgens staan er een aantal USP’s onder deze tekst die de bezoeker bevestiging zouden moet geven dat hij op de juiste website is beland (‘binnen én buiten’ en ‘hoge kwaliteit’), en vertrouwen (’20 jaar ervaring’).

Laat je website vandaag nog taxeren

Een geweldige eerste indruk maken is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat geldt niet alleen in het dagelijks leven maar ook voor je website. Het fijne aan je website is dat je deze tot in de kleinste details kunt optimaliseren, je hoeft dus niks aan het toeval over te laten. Ga dus vooral testen en analyseren om te bepalen hoe je je website kunt optimaliseren. Zo kun je ervoor zorgen dat de eerste 0,5 seconde, maar ook de komende 5 en 50 secondes zorgen voor een goede indruk.

Heb je een bedrijfswebsite, dan weet ik zeker dat je gelijk wat tips uit dit artikel kunt doorvoeren. Elke website heeft namelijk verbeterpunten, ook die van mij 😉 Vind je het nog niet zo makkelijk om je vinger te leggen op die verbeterpunten? Dan denk ik graag met je mee. Vraag vooral een gratis en vrijblijvende taxatie aan. Hierbij analyseer ik je website en geef ik persoonlijke terugkoppeling over de verbeterpunten. Vervolgens kunnen we samen in gesprek over hoe we je website kunnen verbeteren.

Geïnspireerd door deze blog?

Louise van Design Studio Louise

Geïnspireerd door de tips van deze blog? Neem dan contact op met mij. Ik pas alle tips en tricks toe die ik hier heb beschreven, en nog veel meer. Zo zorg ik ervoor dat jouw website een succes gaat worden. Een adviesgesprek is altijd gratis en vrijblijvend aan te vragen!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Uitschrijven kan natuurlijk altijd ;)

Lees vergelijkbare artikelen