Design Studio Louise

Een nieuwe website: waar moet je op letten?

Waar je op moet letten bij het (laten) maken van een nieuwe website? Je wilt natuurlijk dat je website een succes wordt. Daarom bespreken we hier 4 aspecten waar je op moet letten: domein & hosting, ontwerp, ontwikkeling en vindbaarheid. Wil je zelf een website maken, dan moet je deze aspecten natuurlijk goed beheersen. Laat je je website maken door een web designer, houd dit lijstje dan bij de hand om hem/haar de juiste vragen te stellen.

Domein & Hosting

Geen enkele website kan zonder domeinnaam en hosting. Jij of je web designer zal deze dus hoe dan ook moeten afsluiten bij een provider. Een domeinnaam is het ‘adres’ van je website, zoals bijvoorbeeld www.designstudiolouise.nl. Je mag dit adres zelf verzinnen, zolang de naam nog niet door iemand anders is geclaimd. In mijn geval gebruik ik een .nl-domein, maar je kunt ook voor.com of .org kiezen. Zodra je je domeinnaam hebt, kun je met een hosting-pakket daadwerkelijk content plaatsen op de gekozen domeinnaam. Zonder hosting kan de domeinnaam dus wel van jou zijn, maar blijft het een lege witte pagina. Met een hosting-pakket huur je als het ware ruimte op een server zodat jij daar de content van je website mag plaatsen.

Waar koop je domein & hosting?

Waar koop je dan zo’n domeinnaam en hosting? Het is gebruikelijk om beide bij hetzelfde bedrijf te kopen. Zelf maak ik altijd gebruik van XXL Hosting, maar er is genoeg keuze. Let bij het kiezen van een provider erop dat deze goed beoordeeld is (en dus betrouwbare, snelle service biedt), verder maakt het niet heel veel verschil. Heb je de juist provider gekozen, let dan op 1 ding: kies een hostingpakket dat genoeg serverruimte bevat. De meeste bedrijfswebsites hebben aan 5 GB meer dan genoeg. Twijfel je over de keuze? Neem dan contact op met je webdesigner.

Ontwerp

Zodra je domein en hosting hebt, kun je ervoor kiezen om direct WordPress of Wix te installeren en de website te gaan bouwen. Maar, het is beter om eerst de website te ontwerpen. Hier kun je specialistische software voor gebruiken (ik gebruik Adobe XD), maar een simpele schets op papier kan ook al werken. Bij het ontwerp zijn drie aspecten van belang: de doelgerichtheid, de gebruiksvriendelijkheid en de uitstraling.

Doelgerichtheid

Voordat je een website bouwt, of laat bouwen, moet je dit bedenken: Waarom heb ik deze website nodig? Wat wil ik eruit halen? De meeste bedrijven willen simpelweg meer klanten, maar bedenk dan goed wie je doelgroep is en hoe je wil dat ze met je in contact komen (bijv. via een telefoonnummer, e-mailadres, contactformulier, inschrijving voor de nieuwsbrief, downloaden van een brochure, etc.). Jouw website moet als geheel volledig toewerken naar dit uiteindelijke doel.

Gebruiksvriendelijkheid

De volgende stap is om een website te ontwerpen die makkelijk te navigeren is: de bezoeker moet immers in staat zijn om snel alle benodigde informatie te vinden. Zorg dus voor voldoende links naar andere pagina’s, duidelijke knoppen en een overzichtelijke menubalk.

Uitstraling

Vervolgens wil je de uitstraling creëren die bij je bedrijf past. Wil je voor een rustige, professionele uitstraling gaan? Of een speelse? Of juist een wat brutalere uitstraling? Op basis daarvan kun je de juiste kleuren en het juiste lettertype kiezen, en de gehele layout van de website bepalen.

Teksten

Zorg er ook voor dat de teksten op je website toewerken naar het doel dat jij voor ogen hebt, en dat de gebruiker de juiste informatie krijgt. Teksten schrijven is een vak apart, en het kan dan ook geen kwaad om dit aan je web designer over te laten, in plaats van het zelf te doen. De teksten spelen ook een rol in het vindbaar maken van je website. Er zijn allerlei trucjes om je website makkelijker vindbaar te maken voor zoekmachines (Google): vraag eens aan je web designer hoe hij/zij dat doet.

Ontwikkeling

Heb je een goed ontwerp, dan is de volgende stap om de website te ontwikkelen. Er zijn tal van opties. WordPress is een van de meest gangbare, maar ook Wix en Webflow zijn bekende tools. Er zijn twee aspecten waar je rekening mee moet houden bij het bouwen van de website: snelheid en veiligheid.

Snelheid

Een website moet zo snel mogelijk zijn. Je kent het misschien wel: als het laden van een website even op zich laat wachten, dan ben je al snel geneigd om weg te gaan en een andere website op te zoeken. Dat is natuurlijk zonde! Als een bezoeker je website eenmaal heeft gevonden, wil je hem zo lang mogelijk vasthouden, zodat je hem naar je telefoonnummer, e-mailadres, etc. kan leiden. Hier zijn een aantal trucjes voor. Zo werkt het bijvoorbeeld goed om de resolutie van je afbeeldingen zo klein mogelijk te maken. Vraag je web designer naar de methodes die hij/zij gebruikt.

Veiligheid

Het tweede aspect is de veiligheid van de website. Een SSL certificaat is hierin een must! Dit zorgt er namelijk voor dat de gegevens die de bezoeker naar je website verstuurt (bijvoorbeeld bij het invullen van het contactformulier), versleuteld worden en niet door derden kunnen worden gelezen. Een SSL certificaat herken je aan een slotje naast de domeinnaam van de website, in je browser. Dit geeft de bezoeker ook een veilig gevoel. Door ook nog Google reCAPTCHA te installeren op het contactformulier van je website, zorg jij ervoor dat alleen ‘échte mensen’ je contactformulier kunnen invullen, geen bots. Zo houd je je mailbox (waar de inzendingen van het contactformulier binnenkomen) overzichtelijk. Google reCAPTCHA ken je waarschijnlijk wel van zo’n vakje waarin je aanvinkt ‘Ik ben geen robot’.

Vindbaarheid

Met een goed ontworpen website, die op een slimme manier is ontwikkeld, ben je er nog niet. Het laatste waar je nog voor moet zorgen is dat je website goed vindbaar is. Hoe zonde is het als je een goede website hebt die niemand kan vinden? Ook hier zijn weer een aantal aspecten van belang om je website zo goed mogelijk vindbaar te maken.

Vindbaarheid op Google wordt in de marketingwereld ook wel SEO genoemd. Wil je hier meer over weten? Lees dan in dit artikel wat SEO inhoudt, en in dit artikel hoe je een SEO strategie opstelt.

Zoekwoorden

De eerste stap is om je teksten zo te schrijven dat zoekmachines begrijpen waar je website over gaat. Ga dan ook gelijk na wat de woorden zijn waar mensen op zoeken om bij vergelijkbare websites uit te komen. Maak dan gebruik van Google Zoekwoordplanner. Deze zoekwoorden wil je in de teksten plaatsen, maar ook in de namen en beschrijvingen van de afbeeldingen op je website. Ook dat helpt zoekmachines om je website beter te vinden.

Meta-teksten

Een volgende stap is om zogeheten ‘meta-teksten’ toe te voegen aan je website. Je kunt aan elke pagina van je website een kort stukje tekst toevoegen waarin je beschrijft waar de pagina over gaat. Dit stukje tekst wordt niet op je pagina getoond, maar de zoekmachine kan dit uitlezen, en laat dit ook aan de bezoeker zien bij de resultaten van een zoekopdracht.

Google-bedrijf

Het derde aspect is een Google-bedrijf. Google helpt bedrijven bij het vindbaar maken van hun website. In een Google-bedrijf kun je je contactgegevens opslaan, maar je kunt ook foto’s, reviews en een locatie toevoegen. Google maar eens naar Design Studio Louise. Dan krijg je gelijk een mooi overzicht te zien van mijn bedrijf. Dit is een must voor ieder bedrijf! Meer weten over zo’n Google Bedrijfsprofiel? Lees dan in dit artikel het hoe, wat en waarom van een Google-bedrijf.

De volgende stap?

In deze blog heb je alles kunnen lezen over wat een website nodig heeft om succesvol gelanceerd te worden. Dit zijn dus de voorwaarden waar je aan wilt voldoen bij het bouwen van een website. De volgende stap is natuurlijk om de website te onderhouden en te verbeteren. Zodra je website namelijk live is, kun je gaan analyseren wat de bezoeker doet en hoe je je bezoeker nog beter kunt begeleiden op jouw website. Ook kun je blog-posts toe gaan voegen: om je bezoeker beter te informeren en de vindbaarheid van je website te verbeteren. Ook kun je Google- en Facebook-advertenties gaan gebruiken om reclame te maken.

Geïnspireerd door deze blog?

Louise van Design Studio Louise

Geïnspireerd door de tips van deze blog? Neem dan contact op met mij. Ik pas alle tips en tricks toe die ik hier heb beschreven, en nog veel meer. Zo zorg ik ervoor dat jouw website een succes gaat worden. Een adviesgesprek is altijd gratis en vrijblijvend aan te vragen!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Uitschrijven kan natuurlijk altijd ;)

Lees vergelijkbare artikelen