Overweeg je om een website te bouwen? Lees dan in dit artikel wat alle (4) opties zijn om dat te (laten) doen. We beginnen bij de makkelijkste optie, en eindigen bij de moeilijkste.
Misschien heb je net een bedrijf opgestart, en wil je daarom een website hebben. Of wil je gewoon eens je hobby met de wereld delen? Of, wellicht ben je door je baas aangesteld als beheerder van de bedrijfswebsite…
Het is hoe dan ook handig om te weten hoe een website werkt. En dan maakt het niet uit of je al een website hebt, of er nog helemaal geen ervaring mee hebt. En zelfs als je het uitbesteedt… ook dan is het goed om te weten hoe jouw webdesigner te werk gaat.
Als je overweegt om zelf een website te (laten) bouwen, bepaal dan eerst wat je precies wilt en bedenk wat je eigen vaardigheden zijn. En maak vervolgens op basis van het overzicht in dit artikel de juiste keuze.
Webdesigner
Hier kunnen we lang of kort over praten, maar ik denk dat dit voor iedereen duidelijk is: een webdesigner ontwerpt en ontwikkelt jouw website van A tot Z. Vervolgens kan hij je website ook onderhouden.
Een kleine kanttekening hierbij: Ik merk dat veel van mijn klanten het niet altijd waard vinden om een onderhoudspakket aan te schaffen. Maar wat is dan het gevolg? De website raakt verouderd, waardoor bepaalde functionaliteiten (zoals een contactformulier) kapot kunnen gaan. En bij het uitblijven van onderhoud wordt de kans alsmaar groter dat je website gehackt wordt. En dat kan allebei al binnen een aantal maanden gebeuren.
Daarom raad ik altijd aan om een onderhoudspakket aan te schaffen: dit bespaart je een hele hoop zorgen, en kan je ook een hoop geld besparen. Daarnaast bied ik zelf ook binnen het onderhoudspakket nog aan om regelmatig kleine aanpassingen uit te voeren.
Ik heb een tijdje geleden een artikel geschreven over hoe je de juiste webdesigner kiest, neem die vooral door als je overweegt een webdesigner in te huren.
Voordelen:
- Webdesigner denkt met je mee.
- Goed en mooi ontwerp.
- Onderhoud mogelijk.
- Kost jou weinig tijd.
- Ontwerpvrijheid: alles is mogelijk.
- Geen kennis en ervaring nodig.
Nadeel:
- Kosten zijn hoger dan als je het zelf doet.
Website builder
Een website builder is een online platform waarmee je een website kunt maken zonder dat je hoeft te coderen. Dit is een goede optie voor mensen die zelf een website willen bouwen, maar geen technische vaardigheden hebben.
De meeste website builders werken namelijk met kant-en-klare sjablonen en een ‘drag and drop’-systeem. Dat is erg makkelijk in gebruik. Zo kun je in relatief korte tijd een website bouwen.
Er bestaan een heleboel online platforms waarmee je een website kan bouwen. Wix is het grootst (volgens BuiltWith zijn er 8+ miljoen actieve Wix-sites), maar Squarespace is ook populair (~3 miljoen actieve sites). Daarnaast kun je via je je Google Bedrijfsprofiel ook een simpele website in elkaar zetten (2+ miljoen actieve sites).
Onthoud dat elke website builder nét iets anders werkt. Onderzoek daarom welke builder het beste bij jou past.
Voordelen:
- Kost weinig tijd.
- Geen kennis en ervaring nodig.
- Kosten zijn lager dan die van een webdesigner.
Nadelen:
- Kost tijd om gewend te raken aan het platform.
- Website is niet optimaal (mist de kennis en ervaring van webdesigners om de website écht goed vorm te geven).
- Weinig ontwerpvrijheid (je bent afhankelijk van de sjablonen van de websitebuilder).
Content Management Systeem (CMS)
Je kunt ook een content management systeem (CMS) gebruiken. Ook dit is een populaire optie voor mensen die geen technische vaardigheden hebben.
WordPress is verreweg het meest populaire CMS ter wereld (volgens BuiltWith zijn er 36+ miljoen actieve WordPress-sites). Maar ook Joomla (1+ miljoen actieve sites) en Drupal (500.000+ actieve sites) worden veel gebruikt.
Zelf maak ik ook gebruik van WordPress, net zoals vele andere webdesigners. De reden hiervoor is simpel: WordPress is gebruiksvriendelijk (als je er bekend mee bent) en biedt volledige ontwerpvrijheid. De hoeveelheid actieve installaties zorgt er ook nog eens voor dat er (meer dan) genoeg documentatie bestaat om eventuele problemen op te lossen.
Wellicht vraag je je af wat het verschil is tussen een website builder en een CMS. Het komt er simpelweg op neer dat een website builder met sjablonen werkt, en een CMS juist volledige ontwerpvrijheid biedt. (Maar CMS’en hebben meestal ook sjablonen beschikbaar.) Verder is de interface van een CMS vaak minder gebruiksvriendelijk dan die van website builders.
Voordelen:
- Kost jou minder tijd dan alles zelf te programmeren.
- Volledige ontwerpvrijheid: alles is mogelijk.
- Kost niks (WordPress is gratis).
Nadelen:
- Kennis en ervaring is een must.
- Kost jou meer tijd dan een website builder of webdesigner.
- Website is niet optimaal (mist de kennis en ervaring van webdesigners om de website écht goed vorm te geven).
Coderen
Je kunt ook je website zelf programmeren. Dit zal ongelofelijk tijdrovend zijn, maar het geeft je wel de volledige controle over het uiterlijk en de functionaliteit van de site.
Het spreekt voor zich dat een goede kennis van programmeertalen (HTML, CSS en JavaScript) hierbij een must is. Voor veel mensen zal dit dus niet de oplossing zijn. En dat is ook niet nodig. Platforms als WordPress en Wix werken zo goed, dat zelf programmeren eigenlijk achterhaald is.
Daarentegen is kennis van programmeren wel handig als je bijvoorbeeld met WordPress aan de slag gaat. Om je WordPress website namelijk volledig naar wens te krijgen, kan coderen de oplossing bieden. Dit is ook wat webdesigners voor je kunnen doen.
Voordelen:
- Volledige ontwerpvrijheid.
- Kost niks (programmeren is gratis).
Nadelen:
- Kennis en ervaring is een must.
- Kost jou veel tijd.
- Website is niet optimaal (mist de kennis en ervaring van webdesigners om de website écht goed vorm te geven).
Conclusie
Om een website te bouwen, zijn er dus vier mogelijkheden: het uitbesteden aan een webdesigner, een website builder gebruiken, een CMS installeren, of alles zelf programmeren. Als je snel, zelf, en voor weinig geld een website wilt bouwen, is een website builder de ‘way to go’.
Maar dan zijn de mogelijkheden wel extreem gelimiteerd. Website builders werken namelijk met vooraf ontworpen sjablonen. Je hebt dus (bijna) geen ontwerpvrijheid. Een CMS biedt dan juist veel meer vrijheid.
Of je nou voor een CMS of website builder kiest, allebei mist het 1 belangrijk aspect: de professionele kennis van hoe je een website wilt vormgeven. Iedereen heeft namelijk een bepaald doel voor ogen bij zijn website: je wilt meer klanten, je wilt in contact komen met gelijkgestemden, je wilt lezers voor je blog, etc…
Afhankelijk van wat je doel is, kun je je website anders vormgeven. Webdesigners hebben de kennis en ervaring om de website af te stemmen op jouw doel. Dat is waar webdesigners het verschil maken: ze kosten weliswaar meer geld dan de andere opties, maar ze zorgen wel voor de perfecte website om je doel te bereiken. Daarnaast nemen ze je ook werk uit handen; dat geeft jou weer tijd om zelf geld te verdienen. Daarom verdien je de investering van een webdesigner vaak snel weer terug.
Ongeacht welke optie je kiest, zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt om te bepalen wat het beste bij je past. Kijk ook naar de toekomst: het is zonde om nu zelf een website builder te gebruiken, en een aantal maanden later pas te kiezen voor een webdesigner. Zou je eens willen weten wat ik voor je kan beteken als webdesigner? Neem dan vooral contact op. Ik denk graag met je mee, en mijn advies is altijd gratis en vrijblijvend.