Wil je meer bezoekers op je website? (Wie niet…) Lees dan in dit artikel waarom je website bezoekers nu nog wegblijven, en hoe je ze juist kunt aantrekken.
Als bedrijf wil je natuurlijk je website inzetten om meer klanten binnen te halen. Veel ondernemers denken dan ook dat het hebben van een website genoeg is.
De klanten zullen dan vanzelf wel binnenstromen, toch? Dat is helaas niet zo.
Hier gaat echt wel wat werk aan vooraf. In de marketingwereld zeggen ze dat je je klant in een ‘funnel’ moet krijgen.
Zo’n ‘funnel’ klinkt misschien complex, maar in zijn meeste simpele vorm komt dit neer op drie stappen:
- Je potentiële klanten raken bekend met je bedrijf.
- Je potentiële klanten overwegen je bedrijf als (serieuze) optie om hun probleem/vraag op te lossen.
- Je potentiële klanten kiezen voor jouw bedrijf, en worden dus daadwerkelijke klanten.
Zodra je website meer bezoekers krijgt, ben je al een goed eind op weg met de eerste stap. Daar zoom ik met dit artikel op in: hoe krijg je die extra bezoekers? Maar eerst bespreek ik waarom je nieuwe website niet direct zo veel bezoekers trekt.
Waarom heeft je website nu nog weinig bezoekers?
Een gebrek aan website bezoekers is een probleem waar elke nieuwe website tegenaan loopt. Het is dan ook niet gek dat jij wilt weten hoe je juist meer website bezoekers krijgt.
Er zijn drie hoofdredenen waarom een nieuwe website niet meteen bezoekers zal krijgen:
- Onbekendheid: Je website is nieuw, en dat is je bedrijf misschien ook wel. Niemand weet dan nog van je bestaan. Het kost tijd om enige bekendheid te krijgen.
- Gebrek aan zichtbaarheid: Als je website niet op de eerste pagina van de Google zoekresultaten verschijnt, is het minder waarschijnlijk dat mensen je website vinden.
- Gebrek aan inhoud: Als je website niet genoeg waardevolle en relevante inhoud bevat, zullen mensen niet zo snel op je website terecht komen.
En uiteraard kunnen technische problemen ook een rol spelen: als je website erg traag is, of niet goed bereikbaar is, dan zullen de bezoekers ook niet binnenstromen. Maar, dit is in principe geen probleem als je je website door een professionele webdesigner laat maken.
Buiten de technische problemen om, kunnen de drie punten hierboven allemaal met marketing worden opgelost. Marketing bestaat uit allerlei aspecten, zoals zoekmachine optimalisatie, content marketing en social media. In de volgende alinea bespreek ik wat dat precies inhoudt.
Hoe krijg je meer website bezoekers?
- Zoekmachine optimalisatie (SEO): In de 21e eeuw draait alles om zoekmachines, en dan met name Google. Als je goed presteert op Google, dan komen er vanzelf meer website bezoekers. Zorg er dus voor dat je website voldoet aan de richtlijnen van Google, en gebruik relevante zoekwoorden in je content om hoger te ranken in de zoekresultaten.
- Content marketing: Creëer waardevolle, relevante en unieke content die aansluit bij je doelgroep en deel het op sociale media, blogs en andere websites.
- Adverteren: Je kunt ook gebruik maken van betaalde online advertising, zoals Google Ads of social media advertising. Hiermee kun je extreem gericht meer website bezoekers krijgen. Zo lok je dus voornamelijk bezoekers naar je website die écht geïnteresseerd zijn in je producten (of diensten).
- Sociale media: Bouw een aanwezigheid op sociale media op en deel regelmatig updates en content. Ook daarmee kun je meer bezoekers naar je website lokken.
- Netwerken: Netwerk met andere websites en bloggers in je vakgebied en vraag of zij op hun website een link naar jouw website kunnen delen.
- E-mailmarketing: Bouw een e-maillijst op van geïnteresseerde klanten en stuur regelmatig nieuwsbrieven met updates en aanbiedingen. Als je deze e-mails goed linkt aan je website, zullen de bezoekersaantallen verder stijgen.
- Gastbloggen: Schrijf gastblogs voor andere websites en plaats een link naar je eigen website in de biografie van de auteur (jij dus).
Conclusie
Hoe mooi je website er ook uitziet, en hoe goed je website ook is ingericht om bezoekers te converteren in klanten, als je website geen bezoekers krijgt, dan heeft de website weinig zin. Daarom wil je extra aandacht besteden aan die zogeheten ‘funnel’.
Stap 1 in de funnel is dus om meer bekendheid te creëren voor je bedrijf. Dit heeft een wisselwerking met het lokken van meer website bezoekers: hoe meer bekendheid, hoe meer bezoekers, en hoe meer bezoekers, hoe meer bekendheid. SEO (zoekmachine optimalisatie) is een van de basisbeginselen om meer website bezoekers aan te trekken. Wil je meer weten over hoe SEO precies werkt, lees dan in dit artikel wat SEO precies inhoudt, en in dit artikel hoe je zelf SEO toepast.
Heb je al een bedrijfswebsite, dan weet ik zeker dat je gelijk wat tips uit dit artikel kunt doorvoeren. Ga bijvoorbeeld aan de slag met een blog, of social media. Benieuwd hoe je je website nog verder kunt verbeteren? Dan denk ik graag met je mee. Vraag vooral een gratis en vrijblijvend herontwerp aan. Dan kunnen we samen in gesprek over hoe we je website kunnen verbeteren.