Design Studio Louise

Hoe optimaliseer je een website om meer klanten te krijgen? 37 quick-wins

Een website moet natuurlijk nieuwe klanten opleveren, maar hoe krijg je die klanten dan? De meeste websites werken als uithangbord van een bedrijf, met als doel om nieuwe klanten binnen te halen. Om dat te optimaliseren, kun je aan twee aspecten werken: Meer bezoekers naar de website brengen, en meer websitebezoekers omzetten naar klanten. In dit artikel deel ik 37 tips om van websitebezoekers klanten te maken.

Gebruiksvriendelijkheid

De eerste stap in het converteren van websitebezoekers naar klanten, is om de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Op een ideale website kunnen bezoekers zo snel mogelijk alle informatie vinden waar ze naar op zoek zijn.

1. Maak navigatie makkelijk

Breng een logische structuur aan in het navigatiemenu. Het menu is namelijk een van de weinige aspecten van een website waar creativiteit niet wenselijk is. Gebruikers zijn erg gewend aan bepaalde navigatiestructuren op websites, en als je daarvan afwijkt, dan wekt dit irritatie op, waardoor websitebezoekers snel afgeleid raken en jouw website verlaten. Zorg bijvoorbeeld altijd voor een duidelijke home- en contactknop.

2. Houd het menu klein

Het is belangrijk om het navigatiemenu niet te groot te maken. Breng waar nodig sub-koppen in het menu aan. Zo blijft het menu overzichtelijk. Streef naar een maximum van 5 tot 8 items in het hoofdmenu.

3. Maak interne links duidelijk

Wanneer je binnen je website linkt naar andere pagina’s, gebruik dan een beschrijvende titel voor deze link. Voeg bijvoorbeeld een link toe naar “alle web diensten.” Dit is beter dan gebruik te maken van een ‘lees hier’-knop, zoals: “Wil je meer weten over web diensten? Lees het hier.” Zo kunnen websitebezoekers je website gemakkelijk scannen en snappen zij direct waar elke link naartoe leidt.

4. Zorg voor een hoge snelheid

Zorg ervoor dat je website snel laadt. Je wilt natuurlijk niet dat jouw potentiële klanten alweer wegklikken voordat je website is geladen.

5. Doseer informatie

Probeer niet te veel informatie op een pagina of in een alinea te zetten. Website bezoekers vinden het namelijk fijn om op hun eigen tempo de informatie te ontdekken waar ze naar op zoek zijn. Zorg daarom voor duidelijke koppen en titels, zodat bezoekers snel kunnen scannen en vervolgens kunnen kiezen wat ze willen lezen. Doorlinken naar pagina’s met meer informatie is hier ook belangrijk.

6. Maak teksten overzichtelijk

Om je website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, wil je dat de teksten duidelijk en overzichtelijk zijn. Dit houdt in dat je veel witruimtes overlaat (en dus tekst zo veel mogelijk in alinea’s verdeelt), zodat gebruikers niet afgeschrikt worden door de grote hoeveelheid tekst. Gebruik verder tussenkoppen, opsommingen, en schuin- en dikgedrukte teksten.

7. Gebruik duidelijke taal

Gebruik geen vaktaal. Je gehele website moet te begrijpen zijn voor iemand die niets van je vakgebied weet. Maar, als jouw bedrijf juist gefocust is op een doelgroep met enige kennis van je vakgebied, dan hoef je natuurlijk niet alles té simpel te maken. Maar ook voor zo’n doelgroep geldt: maak het niet te moeilijk.

8. Gebruik een zoekfunctie

Met name voor websites met een hoop pagina’s is een zoekfunctie geen overbodige luxe. Zo kunnen klanten zelf zoeken naar de informatie die ze nodig hebben. Let hierbij er wel op dat de zoekfunctie goed werkt: levert de functie namelijk niet altijd de juiste antwoorden op, dan kun je beter geen zoekfunctie gebruiken.

9. Verbeter je 404-pagina

Zodra bezoekers op een niet-bestaande pagina van je website terechtkomen, dan worden ze omgeleid naar een 404-pagina. Zorg dat je deze pagina ook uitrust met een zoekfunctie, zodat de gebruiker alsnog de juiste informatie kan vinden.

10. Gebruik afbeeldingen en iconen

Het helpt de bezoeker enorm als je website afbeeldingen en iconen bevat. Net zoals de juiste koppen en duidelijke interne links, kunnen gebruikers de afbeeldingen en iconen gebruiken om snel te begrijpen waar een stuk tekst over gaat.

11. Verminder het aantal kliks

Niets is zo vervelend als maar blijven door te klikken op een website en nog steeds niet de informatie te vinden die je wilt hebben. Ga daarom in de schoenen van je websitebezoeker staan en bedenk welke informatie hij nodig heeft. Zorg er dan voor dat de gebruiker met zo min mogelijk klikken en scrollen, deze informatie kan bereiken.

Klantvriendelijkheid

Naast dat de websitebezoeker makkelijk de informatie kan vinden die je website te bieden heeft, is het natuurlijk belangrijk dat je website ook daadwerkelijk de juiste informatie bevat.

12. Maak contact makkelijk

Je website kan nooit álle informatie bieden die íedere websitebezoeker óóit nodig zal hebben. Bezoekers zullen altijd met vragen komen die nog niet in de website beantwoord worden. Daarom moet je het voor de bezoeker zo makkelijk mogelijk maken om contact op te nemen. Zorg voor klikbare links naar je telefoonnummer, e-mailadres, en een routebeschrijving naar je bezoekadres/winkel. Plaats deze links op de contact-pagina, én in de header en/of footer van de gehele website.

13. Maak een FAQ-pagina

Hoewel je niet alles kan voorspellen wat de websitebezoeker wilt weten, kun je het merendeel van de vragen wél voorspellen. Zorg ervoor dat je website al die vragen beantwoordt. Maak hiervoor een FAQ-pagina aan. Op deze pagina plaats je alle vaak gestelde vragen en de antwoorden erop.

14. Livechat

Een livechat is extreem klantvriendelijk. Zodra bezoekers de website openen, kunnen ze hun vragen gelijk via de chat stellen, zodat ze niet zelf naar de informatie op zoek hoeven te gaan. Als websitebeheerder kun je natuurlijk zelf de livechat beheren, maar een chatbot is nog makkelijker; dan doet de technologie het werk.

Zekerheid

Als klanten een product kopen of een dienst afnemen, dan willen ze een bepaalde mate van zekerheid hebben dat de door jouw geboden oplossing goed zal werken.

15. Geef garanties

Bied een garantie van je service. Een niet-goed-geld-terug garantie is bijvoorbeeld erg prettig voor de klant. Zo weet hij dat er eigenlijk geen risico verbonden is aan het afnemen van een product. Verzorg je nou een specialistische dienst, zoals bijvoorbeeld het bouwen van een website, dan kun je ook een 100% tevredenheidsgarantie bieden, waarmee je laat zien dat je altijd zal doorgaan totdat de klant volledig tevreden is.

16. Laat een portfolio zien

Niets biedt zoveel zekerheid als je eerder afgeleverde producten en diensten. Verleen je een dienst zoals stucwerk, laat dan eens zien welke huizen en gebouwen je al eerder gestukt hebt. Potentiële klanten weten dan exact wat ze kunnen verwachten.

17. Leg het proces uit

Als je een specialistische dienst aanbiedt, of een bijzonder product verkoopt, dan zullen klanten vaak niet bekend zijn met het bijbehorende proces. Is er bijvoorbeeld een intakegesprek en wat is de levertijd? Als klanten weten wat ze kunnen verwachten, dan zullen ze eerder geneigd zijn om de gok te wagen.

18. Toon de populaire opties

Mensen zijn groepsdieren en volgen dan ook graag het voorbeeld van anderen. Daarom helpt het heel goed om te laten zien wat de populaire producten of diensten zijn binnen je aanbod. Nemen de meeste klanten bijvoorbeeld een klein of groot product af? Klanten zullen geneigd zijn dit over te nemen, en daarmee ook minder twijfelen over hun keuze.

Betrouwbaarheid

Naast de zekerheid van wat je bedrijf te bieden heeft, willen potentiële klanten ook graag weten hoe betrouwbaar je bedrijf is. De foto’s en het portfolio kunnen er immers glansrijk uitzien, maar als niemand garandeert dat dat ook daadwerkelijk jouw werk is, dan weet de klant alsnog niks.

19. Toon reviews

Een review van je bedrijf bevat een schat aan informatie. Klanten krijgen gelijk de indruk hoe goed de diensten of producten zijn die je levert. Als je voormalige klanten immers blij zijn met je producten of diensten, dan zal de volgende klant dit waarschijnlijk ook zijn. En hoe meer (goede) reviews, hoe betrouwbaarder je bedrijf wordt ingeschat.

20. Laat video’s zien

Toon video’s op je website. Laat hierin zien wie de mensen achter het bedrijf zijn, hoe het proces is vormgegeven, wat eerdere klanten over je zeggen, en hoe je de klanten hebt geholpen. Het hoeft geen Hollywood productie te zijn, maar een video met een zekere mate van professionaliteit geeft een betrouwbaar beeld af.

21. Gebruik keurmerken

Niets wekt natuurlijk zoveel betrouwbaarheid op als een keurmerk. Met een keurmerk toon je namelijk aan dat je aan een bepaalde standaard voldoet. Ben je dus in bezit van een bepaald keurmerk, laat die dan gelijk op de home pagina van je website zien.

22. Toon je medewerkers

Klanten doen geen zaken met een bedrijf, maar met de mensen binnen een bedrijf. Daarom is het fijn voor potentiële klanten om alvast te zien met wie ze zaken zouden doen, mochten ze voor jouw bedrijf kiezen. Plaats daarom foto’s van je medewerkers, en laat ze ook een persoonlijk verhaaltje schrijven.

Autoriteit

Met de tips hierboven kun je een website maken waarmee je bedrijf betrouwbaar oogt. Het is daarnaast ook nog belangrijk om een mate van kennis en inzicht uit te stralen, zodat de klant zeker weet dat jij de beste hulp kan bieden binnen jouw vakgebied.

23. Schrijf een blog

Een blog schrijven: vrijwel elk bedrijf dat aan zijn online marketing werkt, doet dit. En dat heeft een goede reden. Met relevante content word je online niet alleen makkelijker gevonden door je doelgroep, maar ook creëert het een mate van autoriteit. Met een blog over relevante onderwerpen, toon je namelijk aan dat jij de juiste kennis in huis hebt binnen jouw vakgebied. Hoe je boeiende content maakt voor zo’n blog, lees je in dit artikel.

24. Beantwoord vragen

Hoeveel informatie je ook op je website kwijt kan, er zal altijd een bezoeker zijn die niet de informatie kan vinden waar hij naar op zoek is. Geef je websitebezoekers daarom de mogelijkheid om vragen te stellen, zodat jij die kan beantwoorden. Komen vragen vaker terug, verwerk ze dan in de FAQ-pagina, en schrijf er misschien zelfs een blog over.

25. Schrijf een boek

Een boek schrijven is wellicht niet voor iedereen weggelegd, maar als auteur zal je onmiddellijk worden gezien als een autoriteit binnen jouw vakgebied. Mocht je dus de tijd hebben om (wellicht samen met collega’s) een boek te schrijven, grijp die kans vooral. En bedenk dat een boek (of e-book) geen honderden pagina’s hoeft te bevatten. Je kunt natuurlijk ook beginnen met een boek van een tiental pagina’s.

26. Krijg volgers en likes

Hoe meer volgers en likes je hebt op je social media-kanalen, hoe eerder mensen overtuigd zullen zijn van jouw verhaal. Hier speelt het groepseffect wederom een rol. Als potentiële klanten zien dat anderen ook geïnteresseerd zijn in wat je bedrijf te zeggen heeft, dan zullen zij eerder overtuigd raken om meer te weten te komen.

Herkenbaarheid

De meeste websitebezoekers zullen bij het eerste bezoek van je website niet gelijk contact opnemen: ze zullen eerst nog wat verder rondzoeken bij andere bedrijven, er rustig over nadenken en misschien ook wel een nachtje over slapen. Het is daarom belangrijk om een herkenbare website te hebben: zodra een klant er voor de twee keer op terecht komt, moet hij herinneren wat je bedrijf te bieden heeft.

27. Gebruik een coherent ontwerp

Zorg dat alle pagina’s van je website er herkenbaar en coherent uitzien. Zorg dus dat alle pagina’s volgens hetzelfde ontwerp zijn opgebouwd, zodat elke pagina weer goed overgaat in de volgende.

28. Gebruik een ondertitel of tagline

Een ondertitel is zichtbaar naast de titel van je website, zoals “Design Studio Louise – Website ontwerp en ontwikkeling”. Door in de ondertitel duidelijk te omschrijven wat je bedrijf doet of levert, is dit voor de gebruiker ook makkelijk te begrijpen. Deze tagline kun je ook bij de zoekresultaten op Google laten terugkomen. Wil je nog iets verder gaan, dan kun je daar ook een echte tagline plaatsen. Dit is een korte zin waarin je niet benoemt wat je precies levert, maar juist kort aangeeft waar je als bedrijf voor staat. Denk bijvoorbeeld aan KFC’s “Finger lickin’ good”. Lees in dit artikel hoe je de inhoud van je tagline bepaalt.

Schaarste

Door schaarste te creëren op je website, geef je de bezoekers een extra reden om direct actie te ondernemen. Dit weerhoudt de klanten er dus van om te wachten, verder te zoeken, of uiteindelijk toch voor een concurrent te kiezen.

29. Gebruik dagacties

Laat zien dat een bepaalde prijs of een bepaald product/dienst alleen vandaag beschikbaar is. Hierdoor zullen de bezoekers van je website sneller ervoor kiezen om dezelfde dag nog het product te kopen of in ieder geval contact op te nemen.

30. Toon de voorraad

Verkoop je producten die snel uitverkocht raken, of waarvan je maar een klein aantal inkoopt, laat dit dan aan de websitebezoeker zien. Geef bijvoorbeeld aan: “nog 5 over”, of “nog 5 op voorraad”. Levert je bedrijf diensten in plaats van producten, dan kun je de beschikbaarheid laten zien, zoals “nog 2 plekken over in september”.

31. Geef vroegboekerskorting

Door vroegboekers korting te geven, zullen klanten eerder geneigd zijn om vooruit te plannen en alvast een ticket te boeken of een plekje te reserveren. Verkoop je producten, dan kun je natuurlijk een pre-sale houden, waarin klanten het product met korting kunnen kopen maar pas later ontvangen.

Laagdrempeligheid

Als laatste is het belangrijk om het voor de websitebezoeker zo makkelijk en laagdrempelig mogelijk te maken om interactie te hebben met je bedrijf.

32. Geef iets gratis weg

Heb je een e-book of artikel geschreven dat relevant kan zijn voor je websitebezoeker, kijk dan of je dit gratis kan weggeven. Laat gebruikers hun gegevens invullen voordat ze de download kunnen doen, zodat jij later nog contact met ze kan opnemen.

33. Houd contactformulieren kort

Het is belangrijk om zo min mogelijk informatie te vragen aan de websitebezoeker, zodra zij een contactformulier invullen. Vraag dus alleen de informatie die je bedrijf écht nodig heeft. Hoe meer gegevens je namelijk vraagt, hoe kleiner de kans wordt dat bezoekers je contactformulier gaan invullen.

34. Splits langere contactformulieren op

Als je voor bepaalde contactformulieren toch wat meer informatie nodig hebt, is het belangrijk dat je de gebruiker begeleidt in het proces. Een lang contactformulier met 30 vakjes kan natuurlijk afschrikken. Als je het formulier opsplitst in stappen, waar de gebruiker doorheen kan klikken, dan wordt het een stuk aantrekkelijker om het formulier in te vullen.

35. Houd contactformulieren leuk

Veel mensen zien het invullen van een contactformulier toch als een drempel: eigenlijk willen ze hun gegevens niet zomaar achterlaten bij je bedrijf. Voeg daarom een leuke video, animatie of afbeelding toe aan je contactformulier, zodat gebruikers een positief gevoel krijgen bij het formulier. Zo wordt de drempel toch iets lager.

36. Maak een bedankpagina

Zodra je websitebezoeker een contactformulier heeft ingevuld of een product heeft gekocht, is het belangrijk om hem hiervoor te bedanken. De bezoeker heeft namelijk toch een obstakel overwonnen om tot deze actie te komen, en het is belangrijk om te laten zien dat jij dit waardeert. Tip: Link op zo’n bedankpagina weer door naar een ander relevant gedeelte van je website, zodat je klanten nóg langer op je website blijven.

37. Gebruik call-to-actions

Call-to-actions zijn letterlijk de stukjes tekst of knoppen op je website die oproepen om actie te ondernemen. Elke website heeft ze, maar het is nog een kunst om de juiste call-to-actions op de juiste plekken te zetten. Ik zal daar in dit artikel niet verder op ingaan, maar ik raad wel aan om met je webdesigner in discussie te gaan over de inhoud en locatie van de call-to-actions.

Ga testen!

Testen is uiteindelijk het allerbelangrijkste. Wat voor de ene website werkt, hoeft voor de andere website echt nog effectief te zijn. Het is daarom belangrijk dat je testen uitvoert om te ontdekken wat voor jouw website werkt. A/B testen zijn hierin ideaal. Hierbij laat je een deel van je websitebezoekers een bepaalde pagina zien, en laat je een ander deel van de bezoekers een iets andere pagina zien. Vervolgens ga je kijken hoe de gebruikers erop reageren, en welke versie van de pagina het beste toewerkt naar jouw doel.

In dit artikel heb ik beschreven hoe je je gehele website kunt optimaliseren voor de klant. Uiteindelijk is vooral de eerste indruk van de website erg belangrijk. Lees in dit artikel hoe je die eerste indruk van een website verbetert.

Met de tips uit dit artikel weet ik zeker dat je gemakkelijk een aantal verbeteringen kunt doorvoeren op je website. Een ander element dat dan een rol speelt is om je website online vindbaar te maken: je website moet immers vindbaar zijn om bezoekers te krijgen, om vervolgens de bezoekers te overtuigen klant te worden. Zou je eens meer willen weten over de mogelijkheden voor jouw website, neem dan vooral contact op en vraag om een gratis adviesgesprek.

Geïnspireerd door deze blog?

Louise van Design Studio Louise

Geïnspireerd door de tips van deze blog? Neem dan contact op met mij. Ik pas alle tips en tricks toe die ik hier heb beschreven, en nog veel meer. Zo zorg ik ervoor dat jouw website een succes gaat worden. Een adviesgesprek is altijd gratis en vrijblijvend aan te vragen!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Uitschrijven kan natuurlijk altijd ;)

Lees vergelijkbare artikelen