Design Studio Louise

Hoe wordt mijn website vindbaar op Google? 6 quick wins

Beter vindbaar worden op Google is voor elke website van belang. Een website is in theorie voor iedereen bereikbaar, maar je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je doelgroep ook daadwerkelijk je website kan vinden. Als niemand jouw website vindt, ga je namelijk ook niet je doelen behalen.

Gelukkig helpt Google ons hierbij. Google koppelt de meest relevante websites aan de zoekopdracht van de gebruiker. Als Google weet voor welke zoekopdrachten jouw website relevant is, zal je website getoond worden in de juiste zoekresultaten.

Het beter vindbaar maken van een website op zoekmachines (zoals Google) heet in de marketingwereld ook wel SEO. Wil je daar meer over weten? Lees dan in dit artikel wat SEO precies inhoudt, of lees in dit artikel hoe je zelf een SEO strategie opzet.

In dit artikel beschrijf ik 6 quick wins om de vindbaarheid van je website te verbeteren.

Aanmelden bij Google (indexering)

Zodra iemand iets via Google zoekt, gaat Google aan de slag om de meest relevante websites uit te zoeken. Om dit voor elkaar te krijgen, worden websites constant op de achtergrond doorzocht om te indexeren. Heb je een nieuwe website, dan weet Google dit niet gelijk, en zal je website ook niet zomaar worden geïndexeerd.

Bij die indexatie kunnen we Google gelukkig een handje helpen. Door je website aan te melden bij Google Search Console, laat je aan Google weten dat jouw website bestaat. In je aanmelding geef je ook een zogeheten ‘sitemap’ op. Dit is een bestandje dat Google helpt te navigeren over je website. Hiermee help je Google dus de structuur van je website te begrijpen.

Google bedrijfsprofiel

De vindbaarheid van je website krijgt een enorme boost als je een Google bedrijfsprofiel aanmaakt. Je kunt dit vergelijken met een Facebook-account voor je bedrijf, maar dan op Google. Hierin kun je allerlei informatie kwijt over je bedrijf, zoals locatie, contactgegevens, website, foto’s, etc. Door in je Google bedrijfsprofiel te linken naar je website, en ook in je website te linken naar je Google bedrijfsprofiel, zullen je bedrijf én website beter vindbaar worden.

Een Google bedrijfsprofiel heeft twee belangrijke voordelen. Allereerst zorgt zo’n profiel ervoor dat iemand gelijk jouw bedrijf en website te zien krijgt zodra hij letterlijk naar jouw bedrijfsnaam zoekt. Zo raak je nooit klanten kwijt die al specifiek naar jouw bedrijf op zoek waren. Een tweede voordeel is dat je lokaal goed vindbaar wordt. Heb je bijvoorbeeld een kapsalon in Dordrecht, en iemand zoekt naar ‘kapper in Dordrecht’, zal Google automatisch je bedrijf laten zien op basis van jouw bedrijfslocatie.

Meer weten over een Google Bedrijfsprofiel? Lees dan in dit artikel alles over Google Mijn Bedrijf.

Leesbare URL

Ook de URL van je websitepagina’s speelt een rol in de vindbaarheid op Google. Probeer deze structuur aan te houden: www.website.nl/categorie/pagina-titel. Neem deze blog-post maar eens als voorbeeld: www.designstudiolouise.nl/vindbaarheid/hoe-wordt-mijn-website-vindbaar. Dit helpt Google om te begrijpen waar de betreffende pagina over gaat.

Daarnaast is een leesbare URL ook nog eens prettig voor de websitebezoeker, omdat hij zo relatief makkelijk de URL kan onthouden en terugvinden. Een punt van belang is hierbij om zowel je URL als de titel van je website-pagina zo kort mogelijk te houden. Als je URL en titel namelijk kort en bondig zijn, is het extra makkelijk voor de bezoeker om te begrijpen waar de pagina over gaat, dit te onthouden, en de pagina ook nog eens terug te vinden.

Zoekwoorden op de juiste plekken

Zorg ervoor dat elke pagina van je website één duidelijk onderwerp heeft. Dit onderwerp moet aansluiten op het zoekwoord waar je op gevonden wilt worden. Stel dat je bijvoorbeeld een pagina hebt over methodes om verhuisdozen in te pakken, dan moet je bedenken: welke woorden zou jouw doelgroep nou intypen in Google als zij deze informatie willen hebben? Dit zou bijvoorbeeld kunnen zijn: “hoe kun je het beste verhuisdozen inpakken”.

Zodra je de juiste zoekwoorden hebt bedacht voor je onderwerp, zorg er dan voor dat deze zoekwoorden regelmatig terugkomen in de teksten op de betreffende pagina. Probeer de zoekwoorden terug te laten komen in de titel van de pagina (en dus ook de URL), de sub koppen, de inleidende tekst en elke paragraaf. Het is belangrijk dat je dit zo veel mogelijk probeert te doen, maar laat dit nooit ten koste gaan van de leesbaarheid van je website. Wordt het dus ongemakkelijk om de zoekwoorden maar steeds terug te laten komen, stop hier dan mee en laat de zoekwoorden weg waar het de leesbaarheid negatief beïnvloedt.

Website delen via social media

Nóg een quick win is om je website(-pagina’s) te delen via social media. Het maakt niet uit of dit nou LinkedIn, Facebook of Twitter is: zolang je links deelt via social media, zal Google dit op de achtergrond registreren, waardoor je als relevantere website wordt gezien. Zorg er dan voor dat je de website deelt met de juiste doelgroep. Zodra de bezoekers op jouw pagina terecht komen, wil je dat ze je content daadwerkelijk gaan lezen en doorklikken naar andere pagina’s. Hierdoor wordt je website als relevanter gezien door Google. Bereik je via social media juist mensen die niet geïnteresseerd zijn in jouw content, dan kan dit weer een averechts effect hebben.

Gebruiksvriendelijk en responsief ontwerp

Het is belangrijk dat je website gebruiksvriendelijk is: als bezoekers eenmaal op jouw website terecht komen, wil je dat zij vinden waar ze naar zochten. Daarom wil je ervoor zorgen dat je pagina overzichtelijk is, de juiste informatie bevat, en dat je makkelijk kunt navigeren naar elke andere pagina op de website. Dit zorgt ervoor dat bezoekers niet gelijk wegklikken zodra ze binnenkomen, maar juist lang op je website blijven en ook nog eens veel pagina’s bezoeken. Google analyseert deze data namelijk: als de statistieken positief uitvallen, zal Google eerder geneigd zijn om je website bovenaan te plaatsen bij de zoekresultaten.

Naast de gebruiksvriendelijkheid van je website, is het ook van groot belang dat deze goed werkt op telefoons. Meer dan de helft van alle website bezoeken wordt namelijk gedaan vanaf een mobiele telefoon. Daarom loopt Google de mobiele versie van jouw website na om te bepalen welke informatie hier specifiek op staat, en hoe de website presteert (denk bijvoorbeeld aan laadsnelheid). Zo garandeert Google dat mobiele gebruikers de informatie vinden die ze nodig hebben. En daarom wil je ervoor zorgen dat jouw website ook goed functioneert op telefoons.

De volgende stap? Contentmarketing en linkbuilding

De quick wins die ik hierboven heb beschreven om je website beter vindbaar te maken, zijn binnen een paar uur al toe te passen. Het is dus van belang om deze tips zo snel mogelijk door te voeren: als je dit niet doet, laat je kansen liggen. Twijfel dus niet om gelijk zelf aan de slag te gaan, of om tafel te gaan zitten met je webdeveloper. Hulp nodig? Neem dan vooral vrijblijvend contact op, ik denk graag met je mee.

Zodra je deze quick wins hebt doorgevoerd, is het tijd voor de volgende stap: contentmarketing en linkbuilding. Dit zijn twee aspecten waar je daadwerkelijk het verschil mee gaat maken. Door de juiste content op je website te plaatsen (blogs, video’s, etc.) en hoogwaardige links te krijgen van andere websites, zal jouw website in korte tijd op de nummer 1 positie belanden in Google.

Geïnspireerd door deze blog?

Louise van Design Studio Louise

Geïnspireerd door de tips van deze blog? Neem dan contact op met mij. Ik pas alle tips en tricks toe die ik hier heb beschreven, en nog veel meer. Zo zorg ik ervoor dat jouw website een succes gaat worden. Een adviesgesprek is altijd gratis en vrijblijvend aan te vragen!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Uitschrijven kan natuurlijk altijd ;)

Lees vergelijkbare artikelen

Wat is SEO?

SEO, ofwel Search Engine Optimization, is een term die veel marketeers, webdesigners en ontwikkelaars nog wel eens opgooien. Vaak vergeten zij dat de klant geen

Lezen »