Design Studio Louise

Waarom een website ook voor jouw bedrijf nodig is? 5 voordelen in 2022

Benieuwd wat een website kan betekenen voor jouw bedrijf? Veel kleine ondernemers zitten met dezelfde vraag in hun hoofd. En dat is te begrijpen. Het laten maken van een website vergt een investering waarvan je wilt weten hoe deze zich gaat terugverdienen. Deze twijfel kan ik direct wegnemen; een website is namelijk voor iedere onderneming van belang. En dat zeg ik niet alleen, maar alle experts op het gebied van bedrijfsvoering en marketing zijn het hierover eens. Dat is zelfs zo als je bedrijf nu al meer dan genoeg klanten binnenhaalt door middel van mond-tot-mondreclame. En denk ook niet dat je als zzp’er of kleine, beginnende onderneming geen website nodig hebt: iedereen kan er op zijn eigen manier voordeel uithalen. Daarom bespreek ik hieronder wat de vijf belangrijkste voordelen van een website zijn voor een bedrijf.

Hoogwaardige klanten aantrekken

Met een website ligt de wereld aan je digitale voeten. En dat is geen overdreven statement. Denk er maar eens over na: Of je nou in de Australische woestijn zit of in de Braziliaanse jungle, iedereen zal jouw website kunnen bezoeken. Oké, een Australiër is wellicht niet op zoek naar een loodgieter in de regio Rotterdam, maar het geeft wel een indruk van wat de mogelijkheden zijn. Als jij een website hebt die goed vindbaar is voor de mensen die eventueel van jouw diensten gebruik willen maken, gaat er een wereld aan nieuwe klanten voor je open.

En als je dan eenmaal een goede website hebt, kan je ook online advertentie campagnes gaan inzetten. Zo kun je bijvoorbeeld via advertenties op Google, Facebook of Instagram extra bezoekers naar je website trekken. Vervolgens kan jij de bezoekers door middel van jouw website overtuigen van wat jij te bieden hebt. Wat online advertenties nou zo aantrekkelijk maakt, is dat ze je in staat stellen om de perfecte klant te vinden voor je bedrijf. Zo kun je bijvoorbeeld filteren op leeftijd, geslacht, interesses, en noem zo maar op. Dit is echt een uniek voordeel van adverteren in de online wereld.

De juiste uitstraling creëren

Of je nou op zoek bent naar een websitebouwer, een timmerman of een hotel, het geeft toch altijd een goed gevoel om een website te kunnen bezoeken van het betreffende bedrijf. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat alleen het hebben van een website al een mate van professionaliteit en betrouwbaarheid uitstraalt. De klant vindt het fijn om op eigen tempo kennis te maken met je bedrijf. Zo kan de klant zelf informatie inwinnen over je bedrijf, zonder meteen contact op te hoeven nemen. Met een website, ongeacht hoe die eruit ziet, gun je je potentiële klanten dus alle tijd en rust om een mening te vormen over je bedrijf.

Maar simpelweg het hebben van een website is natuurlijk niet genoeg: je wilt ook daadwerkelijk een website hebben die bij je bedrijf past. Als bedrijf zul je altijd willen gaan voor een professionele uitstraling, maar daarnaast kun je er ook iets van je (bedrijfs-)identiteit in kwijt. Ga je bijvoorbeeld voor een brutale, een rustige of juist een wat meer speelse uitstraling? Zo’n uitstraling van een website geeft de klant een bepaald ‘gevoel’ bij een bedrijf, waardoor hij kan bepalen of het bedrijf bij hem past of niet.

Naast het delen van je bedrijfsidentiteit, kun je in je website nog allerlei andere elementen verwerken om je bedrijf betrouwbaar over te laten komen. Lees daarom in dit artikel hoe je een betrouwbaar merk opbouwt. En ben je benieuwd hoe je de eerste indruk van je websitebezoeker kunt verbeteren? Lees dan in dit artikel hoe je die eerste indruk van je website optimaliseert.

Jouw verhaal vertellen

Net zoals het ontwerp van je website zorgt voor een bepaalde uitstraling, spelen ook de teksten een rol in hoe de klant jouw bedrijf ervaart. Daarom is het ook van belang om jouw eigen verhaal te vertellen. Probeer de identiteit van je bedrijf zo goed mogelijk over te brengen op je potentiële klant. Dit is namelijk echt waar je het verschil kan maken met de concurrentie. Hoe beter je dus je bedrijfsidentiteit overbrengt op je website bezoeker, hoe meer waardevolle klanten de website zal opleveren.

Je website is ook dé uitgelezen plek om je klant zo goed mogelijk te informeren, en eventuele onzekerheden weg te nemen. Daarom moet je goed bedenken welke vragen je klant zou kunnen hebben op het moment dat hij jouw website bezoekt. Zo kun je meer uitleggen over de technieken die je gebruikt, maar het is ook mogelijk om te laten zien wat je voor eerdere klanten hebt betekend, en som bijvoorbeeld de voor- en nadelen van bepaalde diensten op. Het is goed om hier een goede afwisseling te hebben van objectieve, eerlijke informatie en overtuigende teksten. Beide zullen elkaar goed moeten aanvullen om de klant te overtuigen van jouw verhaal. Zorg er daarom voor dat je met een web designer aan de slag gaat die hier strategisch met je over mee denkt.

Optimale service bieden (24/7)

Als ondernemer heb je het vaak al druk genoeg met je huidige klanten en al het werk eromheen. Hoe fijn is het dan om een deel van je klantenwerving en klantencontact uit te besteden aan je website? Zo wil je wellicht alleen tussen 9 en 17 bereikbaar zijn voor je onderneming, maar door een website te hebben kun je 24/7 de juiste informatie verstrekken aan je (potentiële) klanten.

Via je website kun je klanten de keuze bieden om jou direct te bellen (tijdens openingstijden), een mailtje te sturen of een contactformulier in te vullen. Klanten kunnen zo eerst op hun eigen tempo, en in hun eigen tijd, informatie inwinnen via de website en er vervolgens zelf voor kiezen hoe ze contact op willen nemen: direct via telefoon, via een terugbelverzoek, of juist nog op anonieme wijze via e-mail of een contactformulier. Ben je nou helemaal klaar voor de digitale transformatie, dan kun je zelfs denken aan een automatische chatbot die klantenvragen direct kan beantwoorden. Dit levert natuurlijk een optimale ervaring op voor de klant.

Uiteindelijk is interactie met de klant ongelofelijk belangrijk voor de klantervaring. Benieuwd hoe je dit optimaliseert? Lees dan in dit artikel hoe je interactie met je klant stimuleert via je website.

De klant leren kennen

Een uniek voordeel van het hebben van een website is dat je op simpele en goedkope wijze inzicht kunt krijgen in de interesses en voorkeuren van je klanten. Door tools zoals Google Analytics, kun je namelijk het gedrag van de websitebezoeker analyseren. Welke pagina’s bezoekt hij voornamelijk, op welke teksten blijft hij hangen, hoe lang kijkt hij naar foto’s en video’s, etc.? Door antwoord te krijgen op deze vragen, kun je leren wat je klanten interessant vinden, en wat juist niet. Hier kun je natuurlijk weer op inspelen door je website (deels) aan te passen, maar ook door je producten en/of diensten verder te verbeteren.

Een website biedt ook nog eens de mogelijkheid om testjes uit te voeren. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe dienst aanbieden? Of nieuwe prijzen hanteren? Probeer dit dan uit via je website! Je kunt een tool gebruiken (zoals Google Analytics) om je nieuwe aanbieding aan het ene deel van je bezoekers te laten zien, en de oude aanbieding laat je dan aan het andere deel van de bezoekers zien. Vervolgens ga je met dezelfde tool analyseren hoe de bezoekers van je website reageren op deze aanbiedingen. Leidt een van de twee aanbiedingen bijvoorbeeld tot aanzienlijk meer of minder contactverzoeken of offerte aanvragen? Dan weet je waar de mogelijkheden liggen.

Waar wacht je nog op?

Een website biedt een wereld aan mogelijkheden die anders niet toegankelijk zijn. Het is aan de ene kant een must-have om de concurrentie bij te blijven, maar het is aan de andere kant ook écht een manier om jouw bedrijf te onderscheiden en hoogwaardige klanten te vinden. Kortom, als jouw bedrijf nog geen website heeft, dan is het beter om deze vandaag nog te laten maken, in plaats van morgen. Anders laat je namelijk kansen schieten. De vraag die dan nog rest, is natuurlijk: door wie laat je de website maken? Om te weten waar je dan op moet letten, lees dan in dit artikel waar je op moet letten bij het (laten) maken van een nieuwe website.

Design Studio Louise denkt graag met je mee en levert een goede website die doet wat het belooft, er geweldig uitziet en je bedrijf helpt om de gestelde doelen te behalen. Neem dus vooral eens contact op om een gratis adviesgesprek in te plannen.

Geïnspireerd door deze blog?

Louise van Design Studio Louise

Geïnspireerd door de tips van deze blog? Neem dan contact op met mij. Ik pas alle tips en tricks toe die ik hier heb beschreven, en nog veel meer. Zo zorg ik ervoor dat jouw website een succes gaat worden. Een adviesgesprek is altijd gratis en vrijblijvend aan te vragen!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Uitschrijven kan natuurlijk altijd ;)

Lees vergelijkbare artikelen