Design Studio Louise

Wat is SEO?

SEO, ofwel Search Engine Optimization, is een term die veel marketeers, webdesigners en ontwikkelaars nog wel eens opgooien. Vaak vergeten zij dat de klant geen idee heeft waar ze het dan over hebben. En ja, daar maak ook ik mij nog wel eens schuldig aan. Lees daarom in dit artikel alles wat je over SEO wilt weten, hoe het werkt, en hoe je ervan kan profiteren.

Wil je gelijk wat ‘quick wins’ leren om je website beter vindbaar te maken, lees dan dit artikel. Of lees dit artikel over het zelf opzetten van een SEO strategie.

“SEO, Search Engine Optimization, is het optimaliseren van je website zodat deze goed vindbaar is op zoekmachines zoals Google.”

Wat is SEO?

SEO is de afkorting van de Engelse term ‘Search Engine Optimization’, wat we in het Nederlands kunnen vertalen als ‘zoekmachineoptimalisatie’. Letterlijk is het dus niets meer of minder dan het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Maar wat houdt dat nou precies in? Stel dat je een fietsenwinkel hebt in Rotterdam, dan wil je dat jouw bedrijf bovenaan komt te staan zodra iemand googelt naar ‘fietsenwinkel Rotterdam’. Je wilt dan natuurlijk niet pas op pagina 22 van de zoekresultaten terechtkomen, want daar gaat niemand je vinden. Dit is exact wat je probeert te maximaliseren met SEO.

On-page SEO vs. off-page SEO

SEO kent een verdeling tussen twee belangrijke aspecten: on-page SEO en off-page SEO. On-page SEO gaat over het optimaliseren van je website zelf, zoals de teksten en afbeeldingen, maar ook de interne structuur van de website. Off-page SEO gaat over het optimaliseren van alles om de website heen. Dit is bijvoorbeeld een Google bedrijfsprofiel, links met social media en externe links van andere websites.

SEO vs. SEA vs. SEM

Misschien heb je SEO ook wel eens in combinatie gehoord met de termen ‘SEA’ of ‘SEM’. Het verschil in deze drie termen is vrij makkelijk uit te leggen: SEA, Search Engine Advertising, gaat over het plaatsen van betaalde advertenties op zoekmachines (zoals Google Ads). Dit is dus anders dan SEO, wat een gratis methode is om hoog tevoorschijn te komen in zoekmachines. SEM, Search Engine Marketing, is de overkoepelende term van zowel SEO en SEA.

Hoe werkt SEO?

Om te kunnen begrijpen hoe SEO werkt, is het eerst belangrijk om te begrijpen hoe zoekmachines werken. En dan bedoelen we met name Google, want dit is verreweg de meest gebruikte zoekmachine in Nederland. Zodra een gebruiker iets op Google zoekt, is het de taak van Google om websites te vinden die het meest relevant zouden zijn voor die zoekopdracht. Om eerlijk te zijn, weet niemand exact hoe Google die relevantie bepaalt. Dit komt doordat het algoritme elke dag blijft veranderen. Wat we wél weten, is aan welke principes Google gebonden is om dit te bepalen. Deze principes zijn onder te verdelen in drie aspecten: techniek, content en autoriteit.

Techniek

Onder de technische kant van SEO verstaat men een hoop verschillende aspecten. Elk van deze aspecten is bedoeld om de gebruiksvriendelijkheid en/of de begrijpelijkheid van de website te verbeteren, voor zowel de bezoekers als de zoekmachine. Zo spelen de laadsnelheid en de mobielvriendelijkheid een belangrijke rol in de gebruiksvriendelijkheid. De begrijpelijkheid wordt bepaald door de interne opbouw van de website (pagina’s, sub-pagina’s en interne doorverwijzingen), sitemaps, URL’s en crawling. Het is verstandig om al deze aspecten met je webdesigner te bespreken.

Content

Met content bedoelen we al het materiaal dat op de website staat: teksten, afbeeldingen, video’s en audio. Voor de meeste websites spelen teksten en afbeeldingen de grootste rol. Onder ‘tekst’ verstaan we niet alleen blog-artikelen, pagina-teksten, titels en koppen, maar ook knoppen en meta-omschrijvingen. Meta-omschrijvingen (meta descriptions in het Engels) zijn teksten die je speciaal voor zoekmachines maakt, zodat deze begrijpen waar een grotere stuk tekst of een afbeelding over gaat. Google leest dus al deze aspecten uit om te bepalen hoe relevant jouw website is voor een bepaalde zoekopdracht.

Autoriteit

Zoekmachines bepalen ook de autoriteit van een website, om in te schatten hoe betrouwbaar een website is, en dus hoe relevant het is voor een bepaalde zoekopdracht. Hoe meer autoriteit, hoe vaker Google natuurlijk je website laat zien aan zijn gebruikers. De autoriteit van je website wordt voornamelijk gemeten in het aantal externe links (ook wel ‘backlinks’ genoemd) die naar jouw website verwijzen. Als andere websites immers naar jouw website verwijzen, dan geven zij eigenlijk aan dat zij jouw website waardevol vinden.

Hoe gaat SEO jou helpen?

Een SEO strategie begint altijd bij een bedrijfsstrategie. Voordat je lukraak je website gaat optimaliseren, wil je namelijk bepalen waar je als bedrijf heen wilt en welke weg je dus ook in wilt slaan met online marketing. Heb je bijvoorbeeld een fietsenwinkel, zorg dan dat je weet of je op luxe fietsen wilt focussen, op sportieve fietsen, op de verkoop ervan, of juist op de reparatie en onderhoud ervan. Daarna kun je de SEO strategie van je website gaan uitstippelen.

Zoekwoordenonderzoek

Start je SEO strategie met een zoekwoordenonderzoek. Zoekwoorden zijn de letterlijke woorden die gebruikers van zoekmachines gebruiken om iets te zoeken. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een fietsenwinkel in Rotterdam die focust op e-bikes, typ je wellicht op Google in: ‘e-bike winkel Rotterdam’. ‘e-bike winkel Rotterdam’ wordt dan gezien als de zoekwoorden. Google heeft een handige tool waarmee je kunt achterhalen hoe vaak bepaalde zoekwoorden worden gebruikt: Google Zoekwoordenplanner. Hiermee kun je voor jezelf gaan bepalen op welke zoekwoorden je wilt focussen.

Zoekwoorden implementeren

Zodra je een lijst aan zoekwoorden bij elkaar hebt verzameld, is het de volgende stap om je website in te richten op basis van deze zoekwoorden. Wijd een aparte pagina aan elk groepje van vergelijkbare zoekwoorden. En zorg er dan voor dat deze pagina’s op een logische manier zijn opgebouwd en dat er binnen de website naar wordt gelinkt. Zo heeft een e-bike winkel in Rotterdam waarschijnlijk behoefte aan de volgende pagina’s: e-bike assortiment, klantervaringen, review pagina’s, vergelijkingspagina’s, uitlegpagina’s, etc. Je kunt je website zo uitgebreid maken als je zelf maar wilt. Hoe uitgebreider, hoe beter: zolang je maar een logische structuur behoudt binnen je website en bezoekers gemakkelijk de juiste informatie kunnen vinden.

Techniek, content en autoriteit verbeteren

De volgende stap is dan om de website te optimaliseren op het gebied van techniek en content, waarbij je let op alle aspecten die we hierboven hebben besproken. De stap daarna is om backlinks te verkrijgen bij andere websites, en je contentstrategie nog verder uit te breiden door een blog bij te houden over relevante onderwerpen.

Wanneer kun je beginnen?

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, omvat SEO een hele hoop aspecten. Maar laat dit je niet tegenhouden om de eerste stappen te zetten. Elke website kan namelijk al profiteren van een aantal quick wins om de website beter vindbaar te maken op Google. De eerste stappen kun je in een paar uur al uitvoeren. Het is vervolgens de kunst om in kleine stappen steeds verder te werken aan de techniek, de content en de autoriteit van je website. Zou je daarbij hulp kunnen gebruiken? Neem dan vooral contact op met mij voor een gratis adviesgesprek.

Geïnspireerd door deze blog?

Louise van Design Studio Louise

Geïnspireerd door de tips van deze blog? Neem dan contact op met mij. Ik pas alle tips en tricks toe die ik hier heb beschreven, en nog veel meer. Zo zorg ik ervoor dat jouw website een succes gaat worden. Een adviesgesprek is altijd gratis en vrijblijvend aan te vragen!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Uitschrijven kan natuurlijk altijd ;)

Lees vergelijkbare artikelen