Design Studio Louise

Betrouwbaar merk opbouwen

Een betrouwbaar merk opbouwen? 5 tips.

Vertrouwen, de basis van elke relatie. Ook van de relatie tussen een bedrijf en zijn klanten. Niemand wil namelijk zaken doen met een onbetrouwbaar bedrijf. Je wilt zeker zijn dat je een hoogwaardig product ontvangt, toch? Om dat vertrouwen te stimuleren, deel ik in dit artikel 5 tips voor het opbouwen van een betrouwbaar merk.

Reputatie is een van de belangrijkste aspecten waar klanten hun keuze op baseren. Heeft je een bedrijf een slechte, onbetrouwbare reputatie, dan zijn ze vrijwel zeker bij je weg. En dit kan al zijn bij een aantal slechte reviews.

Daarom wil je proactief aan de betrouwbaarheid van je bedrijf werken! Vertrouwen en een goede reputatie is namelijk nog niet zo makkelijk verdiend. Er zijn oneindig veel manieren om hier aan te werken. 

Transparant zijn

Transparant zijn is de eerste stap in het opbouwen van een betrouwbaar merk. Je wilt de klant altijd, en zo goed mogelijk informeren. Dit betekent dat je nooit informatie achterhoudt.

Met ‘altijd’ bedoel ik ook áltijd. Niet alleen wanneer je iets wilt verkopen, maar ook daarbuiten. Probeer je (potentiële) klanten dan ook te bereiken met andere, relevante informatie binnen je vakgebied.

Het tweede aspect is dus om werkelijk niks achter te houden. Klanten raken namelijk achterdochtig zodra ze merken dat ze niet de hele waarheid te horen krijgen. Het is dan ook beter om gelijk alles te vertellen.

En wees ook eerlijk over fouten. Geef de prioriteit aan het herstellen van de fouten, en wees vervolgens eerlijk in je communicatie: Wat was de oorzaak? En hoe ga je voorkomen dat de fout nogmaals wordt gemaakt?

Je gezicht laten zien

Zaken doe je niet zomaar met een bedrijf, maar met zijn mensen. Ook jouw klanten willen begrijpen met wie ze zaken doen. Probeer daarom een gezicht te geven aan je bedrijf.

Het maakt niet uit of je nou een eenmanszaak hebt of honderden werknemers: een bedrijf heeft persoonlijke eigenschappen nodig. Is het bedrijf bijvoorbeeld streng en resoluut, of juist zorgzaam?

Wat zijn de normen en waarden van je bedrijf? Bedenk goed wie je doelgroep is, wie jij zelf bent, en wie je werknemers zijn. Laat de normen en waarden van je bedrijf zo goed mogelijk overeenkomen met die van alle belanghebbenden.

En deel ook verhalen van jou en je werknemers. Hebben jullie bijvoorbeeld elke week een vrijdagmiddagborrel, of vieren jullie samen kerst? Laat dat dan eens zien op de website of op je sociale mediakanalen.

Betrokken zijn

Een betrouwbaar merk opbouwen doe je verder op door betrokken te zijn met je klanten. Wie is je klant? Wat is zijn mening? Wat ervaart hij? Hoe beleeft hij jouw bedrijf? En hoe kun je hem zo goed mogelijk helpen? In andere woorden, zorg voor interactie tussen jou en je klant. Weten hoe je dit doet? Lees dan in dit artikel hoe je de interactie op je website stimuleert.

Data is koning! Hoe meer gegevens jij weet te verzamelen van je klanten (lettend op de privacy uiteraard), hoe beter je ze kan begrijpen. Dit kun je je website automatisch laten doen, maar spreek je klanten ook persoonlijk.

Naast dat het ongelofelijk waardevolle informatie oplevert, wil de klant zich ook gewoon gehoord voelen. Luister daarom goed naar wat je klanten te zeggen hebben, en stel oprechte vragen.

Behulpzaam zijn

Als je persoonlijk betrokken bent met je klanten, wees dan ook behulpzaam. Tuurlijk, uiteindelijk wil je klanten voor je winnen, maar stel je verkooppraatje niet centraal. Stel juist centraal hoe je je klant kunt helpen.

Hoe je je klant dan helpt? Door accurate, bruikbare en originele content te delen (op je website en je andere marketingkanalen). Het eerste punt spreekt natuurlijk voor zich: je hulp moet wel hout snijden.

Je content moet altijd antwoord geven op een vraag. Bedenk wat de vraag of het probleem is waar je klanten mee zitten, en bedenk hoe zij hier een oplossing voor kunnen vinden. En zorg ook dat ze deze oplossing direct kunnen gebruiken.

Originaliteit is heel belangrijk. Over de meeste onderwerpen zijn al honderden artikelen en video’s gemaakt, en daarom wil je een andere insteek hebben dan alle bestaande content. Gebruik dus je eigen stijl. Dit geldt niet alleen voor de content op je website, maar probeer je hele bedrijf te onderscheiden van de concurrentie. Meer weten hierover? Lees dan in dit artikel hoe je je bedrijf onderscheidt van de concurrentie.

Een langdurige relatie opbouwen

Door behulpzaam, betrokken en transparant te zijn, en je gezicht te laten zien, kun je vertrouwen opbouwen tussen jou en je klant. De volgende stap is om dit vertrouwen te onderhouden en een duurzame relatie op te bouwen.

Dit betekent dat je dus niet alleen je best moet doen om vertrouwen te winnen, maar juist ook om dat vertrouwen te behouden en te doen groeien. Dit is eigenlijk pas waar het begint.

De relatie onderhoud je door vaak in gesprek te blijven gaan met je klanten. Dit kan al beginnen met een simpele, oprechte dankmail zodra iemand wat bij je heeft besteld. Maar behoud ook verder op in het proces goed contact met je klanten.

Maak exclusieve content voor je klanten. Geef bijvoorbeeld tips hoe ze zo goed mogelijk gebruik kunnen maken van de producten of diensten die ze al bij je hebben afgenomen. En schrijf nog meer content die interessant binnen je gehele vakgebied.

Betrouwbaarheid: Het gaat uiteindelijk om consistentie

Vertrouwen opbouwen met je klant is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is een lang proces waarin je consistent moet zijn en moet blijven werken aan dat vertrouwen. Wees dus transparant, behulpzaam en betrokken in alles wat je doet. Dit wil je dus in je dagelijkse werkzaamheden en al het contact met de klant doen, maar ook op je website en in al je marketing uitingen.

Benieuwd hoe je dit daadwerkelijk kunt toepassen op je website? Neem dan eens vrijblijvend contact op voor een gratis adviesgesprek. Ik denk graag met je mee om een duurzame relatie op te bouwen tussen jou en je klanten.

Geïnspireerd door deze blog?

Louise van Design Studio Louise

Geïnspireerd door de tips van deze blog? Neem dan contact op met mij. Ik pas alle tips en tricks toe die ik hier heb beschreven, en nog veel meer. Zo zorg ik ervoor dat jouw website een succes gaat worden. Een adviesgesprek is altijd gratis en vrijblijvend aan te vragen!

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Uitschrijven kan natuurlijk altijd ;)

Lees vergelijkbare artikelen

Wat is SEO?

SEO, ofwel Search Engine Optimization, is een term die veel marketeers, webdesigners en ontwikkelaars nog wel eens opgooien. Vaak vergeten zij dat de klant geen

Lezen »